Meer dan 100 ziekenhuisopnames per dag: lockdown komt dichterbij

De coronacijfers in ons land blijven stijgen, dat blijkt uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.

Alle parameters zitten in de lift:

  • Tussen 2 en 8 oktober zijn er in ons land gemiddeld 4.154 nieuwe coronabesmettingen per dag. Dat is een stijging met 89 procent in vergelijking met de vorige periode van 25 september tot 1 oktober. Toen waren er 2.202 besmettingen.
  • In de periode tussen 5 en 11 oktober zijn er ook gemiddeld elke dag 126 mensen in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een forse stijging ten opzichte van de vorige periode, toen er 77 opnames waren per dag. Op de piekperiode van de eerste golf waren er 600 ziekenhuisopnames per dag.
  • Zondag zijn er 130 mensen opgenomen in het ziekenhuis. In totaal liggen er nu 1.329 coronapatiënten in het ziekenhuis. 243 ervan liggen op intensieve zorgen, 109 van hen worden beademd.
  • Elke dag sterven er nu gemiddeld 16 mensen per dag aan corona. Dat zijn er 7 per dag meer dan in de periode ervoor.
  • Elke dag worden er zowat 38.300 coronatesten afgenomen. Dat zijn de cijfers voor 2 tot 8 oktober. De positiviteitsratio is 10 procent, dus tien procent van de testen geeft een positief resultaat.
  • Het hoogste dagcijfer ligt op 7 oktober. Toen waren er maar liefst 5.517 besmettingen per dag.

Scholen

Steeds meer experten waarschuwen dat een nieuwe lockdown zich opdringt als de besmettingen aan het huidige tempo blijven toenemen. Cruciaal voor de economie wordt of de scholen dichtgaan. Want als de scholen sluiten, zullen meer werkenden thuis moeten blijven.

Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts (N-VA) verklaarde op Radio 1 vooralsnog alle scholen open te willen houden. Sommige experts pleiten ervoor de oudere scholieren uit het middelbaar thuis te houden, maar dat vindt Weyts geen goed idee.

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) verklaarde afgelopen weekend dat een nieuwe lockdown na die van in het voorjaar niet uitgesloten is.

Meer