Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegd

Symptomen coronavirus: wat moet de alarmbellen doen afgaan? Viroloog Van Gucht legt uit

Symptomen coronavirus: wat moet de alarmbellen doen afgaan? Viroloog Van Gucht legt uit
Beeld Joris Van Gennip

Een snotneus, kriebelhoestje of hoofdpijn: wanneer moet u nu weer in isolatie? Viroloog Steven Van Gucht legt uit welke symptomen op een besmetting met het coronavirus kunnen wijzen. ‘De kans dat uw symptomen te wijten zijn aan het coronavirus is reëel.’

Bekijk hier de analyse van Steven Van Gucht:

Video wordt geladen...

Typische symptomen voor Covid-19: 1 symptoom = thuis blijven

“Bepaalde symptomen zijn heel typisch voor Covid-19", vertel Van Gucht. “Wanneer die optreden, moet u onmiddellijk aan Covid denken. Wanneer u één van deze symptomen hebt, blijft u thuis en moet u uw huisarts raadplegen.”

Het gaat concreet om:

• Plots verlies van geur en smaak: Van Gucht legt uit dat dit een typisch symptoom is voor Covid, maar het komt niet altijd voor. “Het is vaak één van de eerste symptomen die men ontwikkelt. Als men bijvoorbeeld ‘s morgens opstaat en men ruikt plots zijn koffie niet meer, dan kan dat wijzen op het begin van Covid.” Dit symptoom komt vaker voor bij jongeren dan bij ouderen.

• Hoest: Ook hoest is een typisch symptoom. “Vaak een hoest die plots opkomt”, stelt de viroloog. “En vaak gaat het ook om een droge hoest en dus geen slijmerige hoest.”

• Kortademigheid, moeilijkheden bij ademhalen

• Plotse pijn op de borst

Minder specifieke symptomen: minstens 2 symptomen = thuis blijven

“Er zijn ook andere symptomen die kunnen wijzen op Covid, maar die wat minder specifiek zijn”, gaat de viroloog verder. “In dat geval moet u alarm slaan wanneer u een combinatie van minstens twee symptomen heeft.”

Het gaat onder meer om:

Koorts: “Koorts kan wijzen op Covid, maar komt ook voor bij heel wat andere aandoeningen”, stelt Van Gucht. Het is dus niet noodzakelijk een typisch symptoom voor Covid, maar wel een symptoom waarbij u ook meteen thuisblijft en onmiddellijk uw huisarts contacteert.”

• Algemeen griepachtig gevoel/slecht gevoel
• Plots opzetten van spierpijn of spierzwakte
• Plotse zware, algemene vermoeidheid
• Gebrek aan eetlust
• Hoofdpijn
• Diarree
• Keelpijn
• Een snotneus

Heeft u twee of meer van deze symptomen? Blijf thuis en raadpleeg uw arts om een test aan te vragen. “Bijvoorbeeld, wanneer u een snotneus heeft met keelpijn, of als u plotse vermoeidheid hebt samen met keelpijn, dan is dat reden om toch ongerust te zijn”, stelt Van Gucht. “Wanneer het gaat om één van deze symptomen, zoals bijvoorbeeld enkel en alleen een snotneus of enkel wat keelpijn of hoofdpijn, dan is het weinig waarschijnlijk dat het om Covid gaat. Een snotneus zonder andere symptomen is meestal geen teken van Covid.”

Geen griepvirus

Bij oudere mensen kunnen de symptomen zich ook uiten door plotse verwardheid of een plotse val, zo gaat de viroloog verder. En bij mensen die al longklachten hebben, kan een plotse verergering van de symptomen ook wijzen op Covid.

De symptomen van Covid-19 lijken heel vaak op die van een verkoudheid of een griep. “U moet er dus wel degelijk mee rekening houden dat die verkoudheid of dat grieperig gevoel mogelijk te wijten is aan Covid”, aldus Van Gucht. Waarna hij toevoegt: “Op dit moment (medio oktober, red.) circuleert er geen griepvirus, en weinig andere virussen. De kans dat uw symptomen te wijten zijn aan het coronavirus, is dus reëel.”

“Blijf thuis bij symptomen, vermijd contact met uw huisgenoten en contacteer uw huisarts om u te laten testen. Ter herinnering, u blijft ongeveer zeven dagen besmettelijk na het begin van de symptomen. Indien u in deze periode alle dichte contacten kan vermijden, krijgt het virus geen kans om verder te verspreiden”, benadrukt de viroloog. 

Iedereen potentieel besmettelijk

“Houd er verder ook rekening mee dat ook mensen zonder symptomen het virus kunnen verspeiden”, stelt Van Gucht tot slot. “Mensen zijn immers besmettelijk twee tot drie dagen voor het optreden van de eerste symptomen. Daarenboven is het zo dat zo’n 30 tot 40 procent van de mensen de besmetting kunnen ontwikkelen zonder enig symptoom. Dit maakt dat het virus zeer geniepig kan verspreiden”

Volgens Van Gucht moeten we ons daarom allemaal “gedragen alsof we potentieel besmettelijk zijn, ook al voelen we ons kiplekker”. “Denk hier in het bijzonder aan als je in de buurt bent van mensen met een zwakke gezondheid of van hogere leeftijd.”