Direct naar artikelinhoud
Ruimtevaart

Mars is dezer dagen goed zichtbaar (als het weer meewil)

Mars is dezer dagen goed zichtbaar (als het weer meewil)
Beeld r

Het zijn hoogdagen voor liefhebbers van hemellichamen: Mars is in deze periode goed zichtbaar aan de nachthemel, zelfs met het blote oog. Hoe komt dat en hoe herken je de rode planeet?

Spot je een heldere, oranje-rode stip aan de nachthemel, dan heb je Mars in het vizier. De reden voor de goede zichtbaarheid is de zogenoemde “oppositie”. Dat is een fenomeen waarbij onze aarde tussen de zon en een planeet schuift en de drie hemellichamen op één rechte lijn staan.

Momenteel is die eer weggelegd voor Mars. De rode planeet komt op in het oosten als de zon ondergaat en gaat onder in het westen als de zon weer opkomt. Rond middernacht heeft de planeet zijn hoogste punt bereikt.

Oppositie: de aarde schuift tussen de zon en Mars, waardoor de drie hemellichamen op één rechte lijn staan.Beeld NASA

De afstand tussen de aarde en Mars bedraagt op dit moment ongeveer 60 miljoen kilometer. Dat klinkt ver, maar in astronomische termen gaat het om een peulschil. Ter vergelijking: op zijn verst is Mars maar liefst 400 miljoen kilometer van de aarde verwijderd, of bijna zeven keer verder dan nu het geval is.

Opposities van de rode planeet gebeuren om de 780 dagen. De vorige keer dat het fenomeen plaatshad, dateert van juli 2018. Wie de huidige oppositie mist, zal nog tot december 2022 geduld moeten opbrengen. In de nacht van dinsdag op woensdag, rond 1 uur ‘s nachts Belgische tijd, vindt het exacte moment van de oppositie plaats.

Niet getreurd als u dit moment mist: het gaat enkel om het tijdstip dat de zon, de aarde en Mars exact op één rechte lijn staan. Ook in de weken daarna blijft onze buurplaneet nog helder aan de nachthemel schitteren, meldt NASA. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zelfs nog tot een stuk in november.

De weergoden moeten uiteraard meewillen. Volgens de voorspellingen overheerst deze week vooral bewolking, waardoor het spotten van Mars mogelijk een erg uitdagende klus wordt.

Twitter bericht wordt geladen...