Direct naar artikelinhoud
Ziekenhuizen

Twee West-Vlaamse ziekenhuizen weigerden Brusselse coronapatiënten

In het UZ Brussel is het alle hens aan dek en niet alle ziekenhuizen zijn bereid patiënten over te nemen.Beeld Tim Dirven

Twee coronapatiënten die zich in het UZ Brussel hadden aangemeld, zijn deze week geweigerd door West-Vlaamse ziekenhuizen. Een ziekenhuis uit Gent ving ze wél op. Het gebrek aan solidariteit tussen ziekenhuizen heeft Marc Noppen, CEO van UZ Brussel, in Terzake aangekaart.

Vanaf vandaag gaan de ziekenhuizen over naar fase 1A, waarbij er meer bedden voor coronapatiënten voorbehouden worden. Er treedt ook een spreidingsplan in werking, waarbij ziekenhuizen onderling kunnen beslissen om patiënten door te verwijzen als het te druk wordt. Al blijkt nu al dat die solidariteit niet overal nageleefd wordt. 

“Elke dag transfereren we patiënten, want we zitten in een precaire situatie", vertelde Marc Noppen dinsdag in Terzake. “Afgelopen nacht hebben we twee patiënten geweigerd zien worden in West-Vlaamse ziekenhuizen. Gelukkig wilden de collega’s van Jan Palfijn in Gent ze wel opnemen.” Over welke ziekenhuizen het precies gaat, is niet bekend. Maandag raakte bekend dat het ziekenhuis van Waregem wél al patiënten uit het zwaar getroffen Brussel aanvaardde. Daar is er voorlopig nog plaats genoeg, al voelen ze toch ook dat de situatie ernstiger wordt. Voorlopig kan de normale patiëntenzorg wel nog gewoon doorgaan.