Direct naar artikelinhoud
Video

▶ Pedro Elias over gevecht van zoon Rover (4) tegen leukemie: ‘Binnen enkele maanden volgt een ‘eindexamen’’

Pedro EliasBeeld VRT

15 oktober is de 21ste Dag tegen Kanker. Pedro Elias getuigde bij Michèle Cuvelier op Studio Brussel over zijn 4-jarige zoontje Rover, die al even vecht tegen leukemie.

“Op dit moment gaat het goed met Rover, we hebben net een mooie vakantie achter de rug. Ik heb hem op het strand in Portugal zien spurten zoals alle andere kinderen, dat heeft me goed gedaan. Hem ook. In ‘kankertermen’ zit Rover in ‘onderhoud’. Dat betekent dat hij thuis nog chemo krijgt in pilvorm, maar niet meer die zware behandeling die we in Gasthuisberg hebben meegemaakt. Dat betekent dat we nu toewerken naar een eindexamen waar ik veel schrik voor heb, maar dat hoeft niet. Dan gaan ze een beenmergpunctie doen om te kijken of hij kankervrij is. Die staat gepland binnen enkele maanden.”

“Ik ben blij dat hij het allemaal niet beseft”, gaat Pedro verder. “Dat hij een jongetje is dat gewoon naar school kan gaan, want hij heeft veel school moeten missen. Elke keer ik hem afzet aan de poort, ben ik heel gelukkig.”

Moedig voorwaarts

Pedro wordt emotioneel wanneer Michèle hem vraagt wat de diagnose met zijn gezin heeft gedaan. “Het is een verwoestend gegeven, als je kind kanker heeft. Dan hoopte ik dat ik het had in zijn plaats. Soms voel je je zelfs schuldig, als je naar je kind kijkt, ook al kan je er niets aan doen. Ik ben wel trots op mijn echtgenote, mijn oudste zoon en de zus van Rover. Ik vind dat we dat als gezin heel goed doen. We blijven erin geloven.”

“Ik weiger zuur te worden”, zegt hij. “Ik wil plezier kunnen maken in het leven. We gaan moedig voorwaarts.” Hij roept ook op om gezond verstand te gebruiken en te denken aan de kwetsbare mensen tijdens corona.