Peter Dazeley

Behandel je allergie om extra coronabesmettingen te voorkomen

Meer en meer mensen gaan bij een dokter om iets aan hun allergie te doen. Want wat moet je doen als je niest en snottert? Is het een verkoudheid, een allergie of een coronabesmetting met milde symptomen? Het beste is antiallergische middelen te gebruiken, als je weet hebt van een allergie, zeggen specialisten. Wie door een allergie veel moet niezen, en tegelijk – zonder te weten – een corona­besmetting heeft met milde symptomen, zou weleens een superverspreider kunnen worden. 

Specialisten raden iedereen sterk aan ook bij niezen en snotteren in actie te schieten. Je kan een allergie hebben, en daarom niezen en snotteren. Dat kan je beperken met klassieke medicatie. Dat is nodig, want je kan tegelijk ook een coronabesmetting hebben zonder dat je het weet, omdat je geen of milde symptomen hebt. Als je dan veel moet niezen, kan je zo het coronavirus verspreiden. Het beste is dan ook naar de dokter te gaan om te weten of je een allergie hebt, en om er dan ook iets tegen te doen.

Mensen met een allergie kunnen superverspreider zijn
Philippe Gevaert, nko-arts UZ Gent

Specialisten raden iedereen met een mogelijke allergie aan bij een dokter te gaan om uitsluitsel te krijgen. Philippe Gevaert, nko-arts UZ Gent: “Als het om een allergie gaat, kan je de klassieke antiallergische middelen gebruiken: een neusspray met cortisone of een antihistaminicum. Die beperken het snotteren en het niezen. Het is tegenwoordig sociaal onaanvaardbaar om al niezend en snotterend rond te lopen. En het is ook gevaarlijk omdat je door te niezen het coronavirus heel makkelijk kan doorgeven. Want je kan besmet zijn zonder of met milde symptomen. Zo kan je onbewust een superverspreider worden. We zien dat er intussen al meer mensen met neusklachten gemotiveerd zijn om er iets aan te doen. Ze komen daarvoor echt wel op consultatie.”

Duidelijke en dringende raad

Dus de raad van specialisten is duidelijk: loop je te niezen en te snotteren, ga te rade bij een dokter om te zien of het om een verkoudheid of een allergie gaat, en behandel die. Zo kan je voorkomen een onbewuste superverspreider van het coronavirus te worden.

Meest gelezen