Direct naar artikelinhoud
VoorbeschouwingOverlegcomité

Wel strenger, maar geen lockdown: overlegcomité vergadert vandaag

Premier Alexander De Croo en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.Beeld Photo News

Er komen strengere maatregelen om het coronavirus in te dijken. Thuiswerk wordt zo veel mogelijk verplicht. De horeca kan bijkomende beperkingen verwachten, er wordt nagedacht over een avondklok, en mogelijk worden ook de nauwe contacten verder teruggeschroefd.

Zo blijft u op de hoogte
Wat beslist het Overlegcomité vandaag? Verneem het in onze liveblog, waar u ook de persconferentie vanavond kunt volgen.

Download hier de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht over de beslissingen.

Video wordt geladen...

Een lockdown zoals in maart moet vermeden worden – daar is politieke eensgezindheid over. Maar de overtuiging is wel dat de huidige maatregelen onvoldoende zijn om de snelle verspreiding van het coronavirus tijdig een halt toe te roepen. De federale regering en de regeringen van de deelstaten bekijken vanaf 14u op het Overlegcomité welke extra ingrepen nodig zijn.

Er is weinig twijfel dat telewerk verplicht zal worden voor de sectoren waar dat mogelijk is. De impact van die maatregel op het bedrijfsleven en de economie is relatief beperkt. Telewerk zorgt er wel voor dat er minder mensen het openbaar vervoer nemen, wat de kans op besmettingen daar meteen verkleint.

“Maar bij verplicht thuiswerken zal het niet blijven”, waarschuwt een goedgeplaatste bron. “Dat er iets zwaars zal moeten gebeuren, is duidelijk”, zegt een ander. De verwachting is dat het Overlegcomité flink zal doorpakken en het land onder een relatief streng regime zal plaatsen. Vooral aan Franstalige zijde is daar animo voor. Zij hebben altijd één oog op Frankrijk gericht. Daar voerde president Emmanuel Macron woensdag een avondklok in voor grootsteden als Parijs, Lyon en Marseille.

Drie prioriteiten

In ons land kondigden Waals-Brabant en Luxemburg, waar de epidemie in alle hevigheid woedt, al een avondklok af tussen 1 uur en 6 uur. “Een avondklok zou niet onlogisch zijn”, klinkt het ook bij een bron in de Vlaamse regering. Er moet vooral vermeden worden dat later alleen een totale lockdown soelaas biedt. De Vlaamse regering heeft drie grote prioriteiten: het onderwijs moet openblijven, de zorg moet overeind blijven, en de economie moet zo veel mogelijk kunnen draaien – horeca incluis.

De horeca wordt mogelijk toch opnieuw het kind van de rekening. Er liggen verschillende scenario’s op tafel, van een volledige of een gedeeltelijke sluiting tot minder mensen aan dezelfde tafel. Ook de nauwe contacten kunnen herbekeken worden. Momenteel geldt de regel van vier, wat wil zeggen dat iedereen met drie mensen nauw contact mag hebben, naast de personen met wie hij onder een dak woont.

Als het hele land in het hoogste crisisniveau wordt ingeschaald, worden de nauwe contacten mogelijk beperkt tot maximaal één per persoon. Dat is alvast het voorstel van de adviesgroep Celeval, die de veelbesproken coronabarometer opstelde. Uiteindelijk zal het aan het Overlegcomité zijn om te beslissen of dat voorstel ook wordt overgenomen.

Coronabarometer

Vaststaat dat er ook eindelijk knopen worden doorgehakt over die coronabarometer. Die zal bestaan uit vier niveaus met bijbehorende maatregelen. Bij toekomstige versoepelingen of verstrengingen kan dan naar een lager of hoger crisisniveau geschakeld worden, waarbij de maatregelen al op voorhand vastliggen. Dat moet voor duidelijkheid zorgen.

De overgang van de ene naar de andere crisisfase blijft wellicht wel het voorwerp van een politieke beslissing. Lange tijd werd er gedacht aan een min of meer automatisch systeem, waarbij vaste parameters bepaalden welk niveau van kracht zou zijn. Dat lijkt nu van tafel, onder meer omdat de kracht van de epidemie niet in enkele cijfers te vatten is. Het beeld wordt bepaald door heel veel factoren tegelijk. Een piloot kijkt ook niet naar één wijzertje maar naar het hele dashboard, klinkt het.