Federale regering overlegt met getroffen sectoren over pakket steunmaatregelen van 500 miljoen euro

 ©  BELGA

De federale minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) en zijn collega van Middenstand David Clarinval (MR) overleggen sinds zondagochtend met vertegenwoordigers van de sectoren die getroffen zijn door de nieuwe coronamaatregelen. Ze zijn van plan nadien een pakket aan nieuwe maatregelen aan te kondigen.

Om 10 uur begon in de Kamer een eerste vergadering met de horecasector, de traiteurs en de nachtclubs. Om 11.30 uur volgde een overleg met de evenementen- en cultuursector en de marktkramers. Ook de vakbonden zijn op het overleg aanwezig.

Zoals minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zaterdag in Het Journaal al aangaf, liggen een viertal maatregelen op tafel. Zo komt er onder meer een verlenging van het overbruggingskrediet, krijgen de sectoren een vrijstelling van drie maanden op de betaling aan de RSZ (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid) en de federale staat zal een deel van de eindejaarspremie op zich nemen wanneer voor de werknemers die op technische werkloosheid zijn gezet. Voor zelfstandigen die hun zaak niet sluiten, maar waar er wel een aanzienlijk verlies is, wordt het overbruggingsrecht verlengd. Meteen na het Overlegcomité van vrijdag besliste de federale regering al om een speciale crisisenveloppe van 500 miljoen euro vrij te maken.

Eindejaarspremie

De vakbonden laten aan de start van het overleg weten dat ze al een schrijven hadden gericht naar de ministers om een deel van de 500 miljoen euro te besteden aan de eindejaarspremie. “We willen een gelijkstelling voor de dagen waar er niet gewerkt is, maar we vragen ook een moratorium op de ontslagen, zodat er geen jobs sneuvelen. Iemand die niets meer kost, hoef je niet te ontslaan”, klinkt het gezamenlijk.

De hotelsector hoopt nog steeds dat ze nu gelijkgesteld worden aan de horecasector en op dezelfde maatregelen kunnen rekenen, want sinds het begin van de coronapandemie zijn zij gewoon open gebleven, met verliezen die rond de 90 procent omzet liggen. (mvdr, blg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen