Horeca tevreden, evenementensector teleurgesteld na overleg over steunmaatregelen

De horeca-, cultuur- en evenementensector krijgt 500 miljoen euro steun tot het einde van dit jaar. De horeca reageert tevreden op de maatregelen, de evenementensector vraagt meer steun op maat.

‘Ons glas is al acht maanden leeg tot op de bodem en we krijgen geen kans om het opnieuw te vullen. Geen enkel bedrijf krijgt structurele ondersteuning’, klonk het zondag in een mededeling die de evenementensector uitstuurde na de gesprekken met minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) en minister van Zelfstandigen David Clarinval (MR).

Organisatoren van evenementen vragen een op maat gemaakt steunpakket om de lopende kosten te betalen, een verlenging van het overbruggingsrecht en de tijdelijke werkloosheid en een relanceplan.

‘Waarom horeca wel en wij niet?’

Ze hekelen vooral dat de horeca op meer steun kan rekenen. ‘Het is terecht dat er verregaande steun naar de horeca gaat, die al voor de tweede keer in 2020 moet sluiten. Maar waarom de horeca wel en wij niet? Ook wij zijn erkend als zwaar getroffen sector’, klinkt het.

Cafés en restaurants die moeten sluiten krijgen een verdubbeling van het overbruggingsrecht. In plaats van 1.300 euro krijgt een alleenstaande cafébaas of restauranthouder nu 2.600 euro. Wie iemand ten laste heeft, krijgt 3.200 euro. Alle andere zelfstandigen die minstens 60 procent minder verdienen dan een jaar geleden, krijgen het gewone bedrag, maar wel nog tot december.

Daarnaast moeten horecabazen geen RSZ betalen dit kwartaal en er komt een uitstelling van de werkgeversbijdragen.

Eindejaarspremie

Maar ook aan de werknemers werd gedacht. Iedereen die in de horeca werkt, krijgt een volwaardige eindejaarspremie, ook al was die een tijd economisch werkloos.

‘Dat is allemaal zeer welkom en ook nodig om ademruimte te creëren, maar er zal nog meer nodig zijn’, zegt Matthias De Caluwé, CEO van Horeca Vlaanderen. Hij wijst er ook op dat die 500 miljoen euro alleen maar voor dit jaar is. ‘Als we volgend jaar opnieuw open zouden kunnen gaan, zal er toch nog minder capaciteit zijn, dus zal er nog bijkomende steun nodig zijn’, klinkt het.

Meer