©  Photo News

Wie geen symptomen vertoont, wordt niet meer getest: wat verandert er en voor wie heeft dat gevolgen?

Bron: RTBF

Vermoedelijk met corona besmette mensen zonder symptomen, worden voorlopig niet langer getest. Die regel moet de verhoogde druk op testcentra en labo’s weer doen afnemen. “Dit kan gevolgen hebben voor de interpretatie van de cijfers,” aldus Steven Van Gucht. Maar een sluwe manier om aan te tonen dat het sluiten van de horeca de juiste oplossing was, is het níét, zegt hij.

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Tot dusver moesten mensen die een hoogrisicocontact hadden, zich melden bij de huisarts en in principe een coronatest laten afnemen. Maar dat verandert, nu de druk op testcentra, labo’s en contactopspoorders toeneemt. Volgens viroloog Steven Van Gucht hoort ons land bij de Europese top met gemiddeld 53.000 testen per dag, maar botst het systeem op z’n limiet. “Zowel in Vlaanderen als in Wallonië zijn er grote labo’s die nieuwe stalen niet meer verwerkt krijgen.”

In normale omstandigheden moet een (vermoede) patiënt binnen de 48 uur het resultaat van zijn coronatest kennen. Nu moeten sommige mensen tot vijf dagen wachten vooraleer ze het verdict krijgen. Die vertraging kan ook nieuwe besmettingen in de hand werken, als iemand na pakweg drie dagen wachten denkt geen gevaar meer te vormen voor zijn of haar omgeving.

Dus worden mensen die mogelijk met het coronavirus besmet zijn maar geen symptomen vertonen, niet langer getest. Van de coronatesten die tot dusver werden uitgevoerd, was 38 procent een test na hoogrisicocontacten, zegt Van Gucht. “Dat is een grote moot. We kunnen nu beter de testcapaciteit gebruiken om mensen mét symptomen zo snel mogelijk te testen.” Een op de drie die dezer dagen met griepklachten bij de dokter belandt, stipt Van Gucht aan, blijkt een geval van corona te zijn.

Quarantaine verlengd

Als gevolg van het lagere aantal tests, moet iemand met een vermoedelijke coronabesmetting niet langer zeven, maar tien dagen in quarantaine. “Veertien dagen quarantaine is eigenlijk nog altijd ideaal, dus ik raad aan om na tien dagen nog altijd voorzichtig te blijven”, zegt Van Gucht. “Laat je onmiddellijk testen bij het minste symptoom.”

Dat er minder getest wordt, zal zich natuurlijk ook vertalen in de cijfers. Maar een manier van de overheid om, zoals op sociale media wordt gezegd, aan te tonen dat de sluiting van de horeca wel degelijk de cijfers doet dalen, is het zeker níét, benadrukt Van Gucht. “Iemand die dat denkt, realiseert zich misschien niet dat het percentage positieve testen (op het totale aantal testen, nvdr.) wellicht zal stijgen aangezien we nu meer mensen met symptomen testen. Los daarvan blijft een andere parameter dezelfde: het aantal ziekenhuisopnames. Daar heeft de nieuwe aanpak geen invloed op.”

Voor hen verandert er (n)iets

  • Reizigers die terugkeren uit rode zones (grote delen van Europa) werden tot dusver geacht een test af te leggen. Met de nieuwe regel hoeft dat niet langer. Wie mogelijk besmet uit het buitenland terugkeert, dient zichzelf wel een quarantaine van zeker tien dagen op te leggen.
  • Mensen die langer dan een kwartier op minder dan anderhalve meter afstand contact hadden met iemand die zeker besmet was, hadden een zogenaamd hoogrisicocontact. Die mensen kunnen door hetzij een contactopspoorder hetzij de Coronalert-app gealarmeerd worden. Na contact met de huisarts werd dan in principe een test afgenomen. Nu moet dat enkel nog indien er ziekteverschijnselen zijn.
  • Zorgpersoneel wordt blijvend getest, zelfs als er geen ziekteverschijnselen zijn bij de man of vrouw in kwestie. De redenering is dat mensen in de frontlinie extra bescherming verdienen, altijd.
  • Personeel van woonzorgcentra wordt net als zorgpersoneel blijvend getest, ondanks de nieuwe teststrategie. Hetzelfde geldt voor personeel dat in instellingen voor mensen met een handicap werkt.
  • Mensen die coronasymptomen hebben (zonder dat ze bij hun weten contact hadden met een zeker besmet persoon), dienen nog altijd hun huisarts te raadplegen. In dat geval kan een test nog altijd. Het contact met de arts is belangrijk, zeker nu Covid-19 soms vermomd gaat als griep.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer