Gatz geeft Limburgse cultuurorganisaties 429.000 euro extra

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) verdeelt bijna 4 miljoen euro aan beurzen en projectsubsidies in zijn eerste subsidieronde van 2017. De pot wordt verdeeld over 113 van de 295 aanvragers. Later dit jaar volgen nog twee rondes. Limburg krijgt 1.021.900 euro (bijna 26 procent van het budget). In totaal zal in 2017 ruim 8 miljoen euro verdeeld worden. “Dat is 2,2 miljoen euro meer dan vorig jaar”, zegt de Open Vld-minister.

Het Kunstendecreet voorziet in drie projectsubsidierondes per jaar voor kortlopende beurzen, meerjarige beurzen, projectsubsidies voor individuele kunstenaars en projectsubsidies voor organisaties. Kunstenaars en organisaties kunnen een subsidie aanvragen voor 1, 2 of 3 jaar.

Midden vorig jaar had minister Gatz al beslist over de structurele werkingssubsidies 2017-2021 voor culturele organisaties in het kader van het Kunstendecreet. Toen klonk er vanuit Limburg ongenoegen omdat heel wat initiatieven uit de boot waren gevallen. Dat was ook het geval voor enkele muziekclubs. Ook de plannen om organisaties die zich richten op kwetsbare groepen te ondersteunen kwamen onvoldoende uit de verf. Net met die punten is volgens Gatz bij de eerste ronde van de projectsubsidies rekening gehouden.

Doorstart

In totaal werden er 295 dossiers ingediend, goed voor een gevraagde ondersteuning van 13 miljoen euro. Daarvan krijgen er 113 een subsidie voor een totaalbedrag van bijna 4 miljoen euro. Daarbij ook één extra muziekclub en vijf initiatieven die zich richten op kwetsbare groepen. Voor die zes organisaties samen maakt de Open Vld-minister 320.000 euro vrij. Daarnaast besliste hij een aantal Limburgse organisaties kansen te geven. Acht individuele kunstenaars en organisaties krijgen zo alsnog (een deel van) het gevraagde subsidiebedrag, in totaal voor 429.200 euro.

“Met deze beslissing heb ik geprobeerd de achterstand in Limburg weg te werken”, aldus minister Gatz. Gatz: “Ik zie deze projectsteun als zaaigoed dat hen een doorstart kan geven voor de toekomst. Specifiek voor Limburg zal ik bovendien, in overleg met de gouverneur en de gedeputeerde voor cultuur, een Cultuurplan uitwerken dat erop gericht is om vanuit deze provincie sterkere subsidiedossiers te kunnen indienen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer