Direct naar artikelinhoud
TurkijeUpdate

‘Moslims in Europa behandeld zoals Joden voor de oorlog’: Erdogan roept op tot Turkse boycot van Franse producten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.Beeld EPA

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan roept op tot een Turkse boycot van Franse producten. Erdogan geeft als aanleiding het vijandige standpunt van de Fransen ten opzichte van moslims. Dat meldt persagentschap AFP.

Moslims in Europa worden volgens de Turkse president Erdogan behandeld zoals Joden voor de Tweede Wereldoorlog. De Turkse leider is boos over de reactie van met name zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron op een jihadistische moord op Samuel Paty, een Franse leraar aan een middelbare school in een Parijse voorstad. Volgens Erdogan reageert Macron overdreven op de aanslag en misbruikt hij de moord om zich tegen islamieten te keren en de islam als een kwaad af te schilderen.

Door de bedreigingen van Erdogan bereikte de lira vandaag een dieptepunt ten opzichte van de dollar en de euro. Voor het eerst moest voor een dollar meer dan acht lira kosten betaald worden. Voor de Turkse lira gaat het in de laatste negen weken om de langste fase met waardeverliezen sinds 1999.

De spanningen tussen Turkije en Frankrijk worden verder op de spits gedreven. Zaterdag riep Macron zijn ambassadeur in Turkije terug voor ‘overleg’, nadat Erdogan in een toespraak had gezegd dat de Franse president ‘psychiatrische behandeling’ nodig heeft. ‘De uitspraken van president Erdogan zijn onaanvaardaar”, had Macrons woordvoerder gereageerd. “Beledigen is geen manier van doen.”

De onthoofding vorige week in Parijs leidde in Ankara vooral tot kritiek op de manier waarop de Franse regering na de terreuraanslag heeft gereageerd. De Turkse verontwaardiging richt zich met name op de maatregelen die de Franse regering heeft genomen om het ‘islamitisch separatisme’ en andere vormen van radicalisme in te dammen. Volgens Ankara zullen racisme, islamofobie en vreemdelingenhaat daardoor alleen maar worden aangewakkerd.