Zoveel gaat het Starlink-internet van Musk kosten

SpaceX heeft op maandag een bètaversie van Starlink op het grote publiek losgelaten. Wie zich had ingeschreven, kreeg een mail om op het netwerk in te loggen. Al waarschuwde die mail wel dat het echt nog maar om een bètaversie gaat.

Starlink is een internetprovider die via satelliet moet toestaan om overal ter wereld, van grote steden tot op de savanne, snel internet te hebben. SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk, schoot al 900 satellieten de atmosfeer in om die connectie te verzorgen. In totaal moeten er minstens 2.2000 in de lucht komen te hangen.

Met dank aan die constellatie kon Musk nu wel al een tipje van de sluier oplichten, de bèta-editie. Een deel werknemers van Starlink testte de verbinding al en die gaven goede feedback over download- en surfsnelheid.

99 dollar per maand

Dus besloot SpaceX en Starlink om hun testprogramma Better Than Nothing Beta open te stellen voor het publiek. Om ook te proberen, moeten klanten 99 dollar per maand betalen, plus de prijs van een Starlink Kit, het hardwarepakket dat bij de verbinding hoort.

Dat pakket bestaat uit een terminal die met de satelliet kan verbinden, een router en een statief om de boel op te monteren. Die komt wel aan een behoorlijk prijsje: 499 dollar om op te starten.

Snelheid nog af te wachten

Momenteel ligt de downloadsnelheid van het Starlink-internet op 150 Mbps, dat is de topsnelheid. Op mindere momenten vertraagt die naar 50 Mpbs en soms kan de verbinding zelfs wegvallen. De wachttijd tot een pagina laadt is 20 tot 40 milliseconden. Dat zijn geen slechte, maar zeker geen opperbeste scores en Starlink belooft dan ook ‘beterschap in de komende maanden, zodra er meer satellieten het netwerk vervoegen.’

Aangezien de satellietconstructie nog niet volledig is, is Starlink ook nog niet overal beschikbaar. Dat is wel de bedoeling, maar op dit moment wordt er enkel getest in het noordoosten van de Verenigde Staten. Daarna is de rest van Noord-Amerika aan de beurt.

Starlink heeft aangekondigd dat ‘er wereldwijde dekking zal zijn tegen 2021’.

Lees ook:

Meer