Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Steven Van Gucht: ‘De ziekenhuiscijfers stijgen het snelst in Vlaanderen’

Steven Van Gucht.Beeld BELGA

De ziekenhuiscijfers stijgen het snelst in Vlaanderen, met een verdubbeling om de 6 dagen, zo meldt viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het crisiscentrum. In Brussel en Wallonië gaat dat om 9 dagen. In de ziekenhuizen liggen nu bijna evenveel mensen als tijdens de piek in de eerste golf.

Op dit moment liggen er 911 coronapatiënten op intensieve zorgen. “Aan dit tempo zullen we binnen de twee dagen de kaap van 1.000 patiënten overschrijden en tegen 6 november de kaap van 2.000 patiënten op intensieve zorgen”, aldus Steven Van Gucht op de persconferentie van het Crisiscentrum. “Dat is de maximumcapaciteit die we op dit moment hebben. Er moet dan ook aan een plan B gewerkt worden.”

Op de intensieve zorg verdubbelen de cijfers om de acht dagen. “Momenteel liggen er 911 covid-patiënten op de intensieve zorg. Dat zijn er ruim 100 meer dan eergisteren. De verdubbelingstijd lijkt nog eerder toe te nemen dan af te nemen. Als de huidige trend aanhoudt, dan kunnen we verwachten dat we binnen twee dagen de kaap van 1.000 patiënten op de intensieve zorg bereiken. Tegen 6 november kunnen we de kaap van 2.000 patiënten op de intensieve zorg overschrijden. Dat is de maximumcapaciteit op de intensieve zorg op dit moment. We moeten ermee rekening houden dat dit scenario niet uit te sluiten valt en moeten aan een plan B werken.”

‘Elke dag telt’

“Elke maatregel vraagt minstens tien dagen eer we een effect op de ziekenhuizen zien. Raak dus niet ontmoedigd als de cijfers niet meteen dalen”, zei viroloog Steven Van Gucht voorts. “Zeker nu telt elke dag om de piek van de ziekenhuisopnames af te zwakken. Wacht dus niet met de maatregelen. Wat we vandaag doen heeft een enorme invloed op de verwachte piek in november.”

“Alle indicatoren zijn op rood. De maatregelen zijn absoluut nodig. Iedereen wordt getroffen door deze crisis. Deze periode is een van de moeilijkste van de pandemie. In deze gure herfst gedijt het virus het best. Het virus voelt zich als een vis in het water. Dit wordt onze belangrijkste beproeving om het virus te overwinnen”, aldus Van Gucht.