Direct naar artikelinhoud
AchtergrondOnderwijs

Aantal besmettingen binnen scholen fors gestegen: wat na 11 november?

Archiefbeeld.Beeld Wouter Van Vooren

Het aantal besmettingen en quarantaines binnen de school is enorm gestegen en volgt stilaan het niveau van de samenleving. Dat blijkt uit de laatste CLB-cijfers die Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) gisteren bekendmaakte aan het onderwijsveld.

Tussen 12 oktober en 25 oktober werd er bij 4.964 leerlingen (0,41 procent van het totale aantal) en 1.612 personeelsleden (0,98 procent) een positieve covidtest afgenomen. Ter vergelijking: tussen 28 september en 11 oktober was dat nog 1.795 leerlingen (0,15 procent) en 411 leerkrachten (0,25 procent).

Ook het aantal quarantaines steeg explosief van 7.488 naar 24.698 leerlingen (2,06 procent van de totale populatie) en van 627 naar 1.975 personeelsleden (1,2 procent).

Dat de CLB-cijfers zouden stijgen, was te verwachten. Uit een gelekte nota die enkele experts, onder wie Erika Vlieghe en Marc Van Ranst, afgelopen weekend voor Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) schreven, bleek al dat de CLB’s over indicaties beschikten van die stijgingen.

0

Doordat steeds meer leerlingen en vooral leerkrachten uitvallen, is het moeilijker om scholen open te houden. Net om die trend te proberen doorbreken, besliste minister Weyts afgelopen weekend om de herfstvakantie te verlengen met twee dagen.

Daarnaast zorgen de stijgende cijfers stilaan ook voor ongerustheid onder leerkrachten. “Ze maken zich zorgen om hun veiligheid”, zegt Marnix Heyndrickx, hoofd van de liberale onderwijsvakbond VSOA.

Alle onderwijsvakbonden beamen dat: de schrik voor het virus zit er intussen wel dik in bij het personeel. “Ze stellen zich de vraag of ze zelf besmet zullen raken en het virus op die manier meenemen naar huis”, zegt Koen Van Kerkhoven van de christelijke vakbond COC. “Het is niet zo dat leerkrachten niet meer voor de klas willen staan, die bereidheid om lesgeven is er zeker nog. Maar de druk neemt wel toe.”

Het is een van de redenen waarom de bonden graag snel duidelijkheid willen over hoe het onderwijs georganiseerd zal worden na de verlengde herfstvakantie. Ook het Gemeenschapsonderwijs (GO!) ziet graag snel duidelijkheid. “We moeten scholen perspectief geven hoe de rest van het schooljaar zal verlopen”, zegt Raymonda Verdyck.

Vuur aan de lont voor die discussie is diezelfde gelekte nota van de virologen. Daarin schuiven ze enkele mogelijke aanpassingen voor de rest van het schooljaar naar voren. Achterliggende gedachte is dat het virus ons nog tot aan de zomer parten zal spelen.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).Beeld BELGA

Zo stellen de experts ook een verlenging van de krokusvakantie voor, weer vanuit het idee om het onderwijs tijd te geven om even af te koelen. Wat meteen ook discussies over het inkorten van de zomervakantie oplevert. Ook moet er snel en laagdrempelig getest kunnen worden op scholen om eventuele uitbraken snel in te kunnen dammen.

Al is vooral het pleidooi van de virologen om alle secundaire scholen op 12 november te laten overstappen op deeltijds afstandsonderwijs voor de tweede en derde graad dat opvalt. Concreet zouden alle leerlingen vanaf het derde middelbaar dan de helft van de tijd thuis onderwijs volgen. Voor de andere leerlingen verandert er niets.

Eigenlijk willen de virologen terug naar code oranje zoals die voor de zomer vastgelegd werd. Ook de meeste bonden pleiten daar voor. Opvallend, want vorige week maandag besliste de onderwijswereld – toen ze nog kon schermen met relatief stabiele besmettingscijfers in de scholen – om code oranje zo aan te passen dat afstandsonderwijs een optie is voor secundaire scholen, geen verplichting.

Daar houdt minister Weyts aan vast. Volgens hem is het voldoende dat scholen die daar nood aan hebben, kunnen overschakelen op deeltijds afstandsonderwijs. Maar een algemene verplichting wil Weyts niet, vanuit de redenering dat contactonderwijs nog altijd het beste is voor kwetsbare kinderen. “Zij zijn de rode draad in alle beslissingen die we hebben genomen”, zei de minister woensdag in De Ochtend op Radio 1.