Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Roep om lockdown klinkt steeds luider bij experten: ‘Situatie is kritiek, tijd voor de noodrem’

Roep om lockdown klinkt steeds luider bij experten: ‘Situatie is kritiek, tijd voor de noodrem’
Beeld Stefaan Temmerman

Dirk Devroey – professor Huisartsgeneeskunde en decaan van de Faculteit Geneeskunde en Farmacie aan de VUB – roept donderdag op om alsnog een lockdown in te voeren in ons land. ‘Vandaag worden alle records gebroken’, zegt hij op Twitter. ‘Zonder lockdown gaan we regelrecht naar een meltdown. We voorzien de allerergste catastrofe die het land ooit gekend heeft.’ En hij is niet de enige die de mening is toegedaan.

Volgens Devroey zijn er vandaag voor het eerst meer dan 20.000 positieve tests. “21.048 om precies te zijn”, vertelt hij. “Er lagen nooit meer mensen met Covid in het ziekenhuis. 5.924 om precies te zijn en 993 op intensieve zorgen. Lockdown is de enige juiste beslissing. Vandaag nog!”

Twitter bericht wordt geladen...

Noodrem

Devroey wordt bijgetreden door viroloog Marc Van Ranst. “Uit de meest recente Sciensano-data komt geen enkel goed nieuws”, zegt die op Twitter. “Er is momenteel geen enkele aanwijzing dat de genomen maatregelen al enig effect hebben. De situatie is kritiek in de gezondheidszorg. Tijd voor de noodrem, net als in andere buurlanden: lockdown.”

Twitter bericht wordt geladen...

Hoe die lockdown er moet uitzien volgens hem? “Niet-essentiële verplaatsingen zouden verboden moeten worden, zoals in Frankrijk. Scholen kunnen wat mij betreft open blijven, zij zullen hun afkoelingsmoment nog krijgen door de verlengde herfstvakantie. Misschien moeten bepaalde winkels ook sluiten, maar parken en speeltuinen moeten zeker open blijven. En laat het duidelijk zijn: de beslissingen liggen nog altijd bij de politici.”

Crash

Ook de rector van de Universiteit Gent doet die oproep vanmorgen. “De nieuwe regels bekeken”, aldus Rik Van de Walle, over de nieuwe coronamaatregelen die vannacht van kracht werden. “Nieuwsbulletins gelezen. Wettenschappelijk inschattingen van wat volgt bekeken. Geluisterd. Nagedacht. Gewikt en Gewogen. Het besef dat kritiek en sneren zullen volgen. En toch… half werk zal tot drama’s leiden. Dáárom dus: #LOCKDOWNnu”

Dat vindt ook Margot Cloet van Zorgnet Icuro. “Het lijkt alsof we roepen in de woestijn. Er is bijval uit de academische wereld, en ik krijg ook wel vele reacties uit de samenleving, maar vanuit het beleid blijft het stil”, zegt ze. Ons land noteert nu dag na dag nieuwe records van ziekenhuisopnames. “Het is vijf over twaalf”, zegt Cloet. “En we zijn de voorbije weken en dagen ook niet geholpen door het stop-and-go-beleid van de diverse regeringen, zowel federaal als per regio, met allemaal verschillende maatregelen. We verwachten nu een signaal, niet van een of andere regering, maar van àlle regeringen die dit land rijk is. We zijn écht aan het afstevenen op situaties waarin artsen moeten beslissen over wie in leven blijft en wie niet. “

Strengere maatregelen

Premier Alexander De Croo (Open Vld) liet gisteren de mogelijkheid open dat er nog strengere maatregelen komen dan nu al het geval is, zonder verder in detail te gaan. Afgelopen nacht werden ze nog eens aangescherpt. De maatregelen die Vlaanderen aankondigde voor vrijdag werden door een nieuw Ministerieel Besluit om middernacht al van kracht. Maar dat hoeft geen eindpunt te zijn, volgens de premier. 

“De coronacijfers moeten naar omlaag, anders zullen nog meer ingrijpende maatregelen nodig zijn”, zei hij gisteren in een videoboodschap aan de natie. “De situatie is bijzonder kritiek.”

Nooit eerder lagen er zoveel coronapatiënten in onze ziekenhuizen. Volgens gezondheidsinstituut Sciensano worden momenteel 5.924 bedden bezet door Covid-patiënten. Lees er alles over in ons cijferoverzicht.