Direct naar artikelinhoud
Coronacrisis

Alle alarmen staan op rood in ziekenhuizen: ‘Als we nog langer wachten, zullen ziekenhuizen mensen laten sterven’

Alle alarmen staan op rood in ziekenhuizen: ‘Als we nog langer wachten, zullen ziekenhuizen mensen laten sterven’
Beeld Wannes Nimmegeers

De ziekenhuissector stevent af op een crash. ‘We verwachten een tsunami’, waarschuwt Marc Geboers, algemeen directeur voor de ziekenhuizen bij zorgkoepel Zorgnet-Icuro. ‘Als het systeem overspoelt zullen we moeten bepalen wie er bijvoorbeeld aan een beademingstoestel kan.’

Ook vandaag wijzen de curves van de epidemie in ons land nog steeds steil omhoog. In de ziekenhuizen staan alle alarmen op rood. Aan dit tempo liggen eind volgende week alle bedden voor intensieve zorg vol. Er zijn mogelijkheden om nog snel extra capaciteit aan te leggen, maar die zijn niet eindeloos. Margot Cloet, gedelegeerd bestuurde van Zorgnet Icuro, waarschuwt voor een horrorscenario als er geen lockdown komt om de contacten te beperken. “Als we nog langer wachten, zal het probleem zo groot zijn dat de ziekenhuizen mensen zullen laten sterven.”

Marc Geboers, die bij Zorgnet-Icuro de ziekenhuizen overziet, is even somber gestemd. “Als de tsunami die we verwachten ook komt, dan hebben we een handleiding nodig.” Geboers verwijst naar de richtlijnen die al in de eerste golf opgesteld werden. “Er zullen keuzes gemaakt moeten worden, er zullen kansen afgewogen moeten worden. Als het systeem overspoelt en het aanbod groter is dan wat je aan kan, dan zullen we op zo objectief mogelijke gronden moeten bepalen wie er bijvoorbeeld aan een beademingstoestel kan.”

Concreet betekent het dat ziekenhuizen zullen moeten inschatten welke kansen op herstel een patiënt heeft. Covid-19 heeft bijvoorbeeld vooral voor ouderen en mensen met gekende gezondheidsproblemen verwoestende gevolgen. De kans bestaat dat zij niet de zorg zullen krijgen die ze in andere omstandigheden wel zouden krijgen.

“Dat betekent niet dat ze geen zorg meer zullen krijgen”, benadrukt Geboers. “Er zal altijd zorg zijn, zoals palliatieve zorg of zuurstofondersteuning. Maar bijvoorbeeld hart-longmachines, waarvan de voorraad beperkt is, zullen dan niet gebruikt worden bij bepaalde patiënten. Natuurlijk willen we ten allen prijze vermijden dat het zo ver komt.”