Direct naar artikelinhoud
Celeval

Omstreden Lieven Annemans trekt zich terug uit belangrijk corona-adviesorgaan Celeval

Omstreden Lieven Annemans trekt zich terug uit belangrijk corona-adviesorgaan Celeval
Beeld Photo News

Gezondheidseconoom Lieven Annemans trekt zich terug uit Celeval, het belangrijk adviesorgaan dat de overheid bijstaat in de aanpak van het coronacrisis. Dat bevestigt Annemans aan onze redactie.

en

Annemans, die zich ook wel “geluksprofessor” noemt, kwam in september in het nieuws omdat hij versoepelingen van de coronamaatregelen bepleitte. Hij vond dat de mentale schade van de coronabeperkingen groter zou zijn dan de fysieke nadelen van de ziekte. Daarin verschilde hij van mening met de virologen.

Al bij zijn aanstelling in september was de aanwezigheid van Annemans in Celeval voer voor discussie, zoals ook in deze krant te lezen was. Hij werd toen omschreven als de man die de impact van het virus minimaliseert en de maatregelen in twijfel trekt en zo veel mogelijk wil versoepelen. Annemans was op dat moment niet de enige voorstander van versoepelingen binnen Celeval, maar wel de vurigste. 

Annemans stelde ook een aantal vaststellingen van Sciensano openlijk in vraag. Vorige maand gaf hij nog aan dat een stijging van het aantal besmettingen niet noodzakelijk betekent dat er ook in realiteit meer zijn, maar vooral dat er meer gedetecteerd worden. Een theorie die door virologen en epidemiologen als onwetenschappelijk werd afgedaan.

En afgelopen zondag vertelde Annemans nog in De Zevende Dag dat de kern van het probleem niet bij de versoepelingen ligt die de regering-Wilmès eerder invoerde. “De situatie waar we nu inzitten, komt niet door de versoepelingen. Het is de klassieke cocktail: dagelijkse angstboodschappen en maatregelen die hun doel missen, denk aan mondmaskers op straat. Die hebben helemaal geen nut.”

“Ik wilde het discreet houden, want er zijn nu veel belangrijkere zaken”, zegt Annemans nu in een reactie op zijn afscheid. Hij vraagt ook om met rust te worden gelaten, omdat hij ziek is.