Direct naar artikelinhoud
AnalyseCoronavirus

‘Het beste coronarapport ter wereld’: waarom Taiwan al 200 dagen geen lokale besmettingen meer heeft

De nationale feestdag van Taiwan in Taipei, eerder deze maand.Beeld EPA

Terwijl Europa kraakt onder een tweede coronagolf en bij ons het zorgsysteem op instorten staat, is er één land dat geen tweede golf kende: Taiwan. Hoe komt het dat dit eiland in de Oost-Chinese Zee met toch 23 miljoen inwoners het zo goed doet in de strijd tegen het virus?

en

Taiwan legt sinds de start van de coronacrisis absurd goede coronacijfers voor. Het land heeft tot nu toe amper 550 bevestigde gevallen en slechts zeven doden geregistreerd. Ter vergelijking: in totaal raakten bij ons al 368.337 mensen besmet met het virus en zijn al 11.170 mensen overleden. België is nu zelfs de slechtste leerling van de coronaklas in Europa. Daarom roepen steeds meer experten in ons land om alsnog een strenge lockdown in te voeren. Het contrast tussen Taiwan en België kan niet groter zijn.

“Taiwan is het enige grotere land dat tot nu toe de overdracht van Covid binnen zijn gemeenschap heeft kunnen voorkomen”, zegt Peter Collignon, specialist infectieziekten en professor aan de Australian National University Medical School aan het magazine Time. Taiwan “kan waarschijnlijk het beste rapport ter wereld voorleggen”, zei hij, en het is “nog indrukwekkender” omdat het land ongeveer evenveel inwoners als Australië telt en veel inwoners dicht bij elkaar wonen in appartementen.

Experts zeggen dat het vroegtijdig sluiten van grenzen en het streng reguleren van reizen de sleutels zijn in de strijd tegen het virus. Andere factoren zijn onder meer rigoureuze contactopsporing, door technologie afgedwongen quarantaine en de algemene mondermaskerdracht.

Taiwan sloot zijn grenzen kort na het uitbreken van de pandemie in januari voor alle niet-residenten en houdt sindsdien de grenzen nauwlettend in de gaten. “Het succes van Taiwan is te danken aan de strikte handhaving van grenscontroles”, zegt Jason Wang, directeur van het Centrum voor Beleid, Resultaten en Preventie van de Stanford University. “Dat omvat symptoomgebaseerde controle voordat reizigers aan boord gaan van een vliegtuig en controle via mobiele signalen om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de opgelegde quarantaine”, legt Wang verder uit.

Mondmaskers

De beslissing om mondmaskers massaal te stockeren en vanuit een centraal punt te verdelen, speelde volgens experts ook een sleutelrol in het succes van Taiwan. De regering legde al vroeg in de pandemie een voorraad aan van alle in het binnenland geproduceerde maskers en verbood de export ervan. Binnen vier maanden verhoogden bedrijven de productie van 2 miljoen naar 20 miljoen eenheden per dag, waardoor het eiland regelmatig maskers aan de bewoners kon verstrekken.

Taiwan heeft verder ook een contactopsporing “van wereldklasse”. Gemiddeld worden er 20 tot 30 contacten aan elk bevestigd geval gekoppeld. In extreme situaties, zoals bij een medewerker van een hostessclub in hoofdstad Taipei die het virus opliep, werden maar liefst 150 contacten opgespoord. Vervolgens moeten alle contacten een quarantaine van 14 dagen uitzitten, zelfs als ze negatief testen.

Tot nu toe zijn in Taiwan ongeveer 340.000 mensen in quarantaine geplaatst en werden minder dan 1.000 boetes uitgedeeld voor overtredingen. Dat betekent dat 99,7 procent de quarantaineregels goed heeft gevolgd, maar wil je met monsterboetes die kunnen oplopen tot 1 miljoen Taiwanese dollar (omgerekend bijna 30.000 euro). “We hebben veertien dagen van 340.000 mensen opgeofferd in ruil voor een normaal leven voor 23 miljoen mensen”, zegt de voormalige vice-president van Taiwan Chen Chien-jen, zelf epidemioloog, treffend.

Daarnaast heeft Taiwan stappen ondernomen om het quarantaineleven iets eenvoudiger te maken door maaltijden en boodschappen te bezorgen. Daarvoor worden zelfs bezorgrobots ingezet.

Lessen uit eerdere epidemieën

Een laatste niet te onderschatten factor is dat Taiwan lessen heeft getrokken uit eerdere epidemieën. Zo werd een noodhulpnetwerk voor het beheersen van infectieziekten opgezet na de SARS-epidemie, waarbij honderden Taiwanezen besmet geraakten en 73 mensen stierven. Ook door latere ervaringen met vogelgriep en het varkensgriepvirus zijn de bewoners zich al lang bewust van het effect van basisregels zoals handen wassen en het dragen van een mondmasker.

Toch is Taiwan ook nog niet volledig gevrijwaard, want het heeft de afgelopen twee weken twintig geïmporteerde gevallen geregistreerd, voornamelijk uit Zuidoost-Aziatische landen zoals de Filipijnen en Indonesië.