Direct naar artikelinhoud
AchtergrondZiekenhuizen

Specialisten verwachten meer jonge coronapatiënten op intensieve zorg: nu 7 kinderen aan de beademing

Kaïs (4) mocht afgelopen maandag het UZ Brussel verlaten.Beeld RV

Verspreid over het land liggen zeven kinderen door corona aan de beademing. Onder hen een meisje van 12 jaar dat wordt behandeld in het UZ-Brussel. Volgens specialisten zullen in deze golf meer kinderen Covid-19 zwaar doormaken en op intensieve zorg belanden. 

Tijdens de eerste golf konden de afdelingen intensieve zorg voor kinderen nog massaal bedden afstaan aan volwassen coronapatiënten. “Deze keer delen ook meer kinderen in de klappen”, zegt Els Duval, hoofd van de kinderintensieve van het UZ Antwerpen. “In maart waren de scholen gesloten, waardoor het virus minder circuleerde bij kinderen. Er belandden toen ook al kinderen op kinderintensieve. Voor ons land ging het om zo’n 5 procent van de kinderen die positief testten, in Europa was dat bijna 13 procent. In de huidige golf zullen er méér opnames zijn, gezien het toenemend aantal positieve testen bij kinderen.”

Onderliggende problemen

“In ons WhatsAppgroepje van kinderspecialisten zijn er verspreid over het land alweer zeven kinderen aan de beademing gesignaleerd”, zegt kinderintensivist Gerlant van Berlaer van het UZ Brussel. “Meestal gaat het om adolescenten, maar nu ligt bij ons zelfs een meisje van 12 jaar aan de beademing. We zien haar toestand verbeteren, gelukkig. We zullen haar helpen en ondersteunen met zuurstof tot haar lichaam corona verslaat”, maakt hij zich sterk.

In alle westerse landen belanden nu meer kinderen met corona op intensieve. “Vanuit de Verenigde Staten kwam zelfs het signaal dat er kinderen zijn die ondersteuning nodig hebben van de hart-longmachine. Dat hebben we hier nog niet gezien”, stipt Els Duval aan.

Maar het blijven dus uitzonderingen. En net als bij volwassen zijn het vaak kinderen met onderliggende problemen die te maken krijgen met ernstige complicaties. “Ook bij dat meisje van 12 is er sprake van comorbiditeit (het tegelijkertijd voorkomen van twee of meer aandoeningen bij één persoon, red.). Kinderen die volstrekt gezond zijn krijgen niet zulke zware longproblemen”, verduidelijkt van Berlaer.

Uitzonderingen

Sommige kinderen vormen een uitzondering op die regel. Enkele kinderen die na het doormaken van corona op intensieve belanden, hadden voordien een blanco medisch dossier, zegt Van Berlaer. “Zij maken corona vaak vrij onschuldig door, met wat hoesten en proesten, en ontwikkelen een paar weken later PIMS-TS. Ook Kaïs, het jongetje van vier dat afgelopen maandag ons ziekenhuis mocht verlaten nadat we hem eerder in kunstmatige coma moesten brengen, had het Pediatrisch Inflammatoir Multi-orgaan Syndroom. Net als enkele van de kinderen die nu beademd op kinderintensieve liggen.” 

In heel Europa zijn intussen een duizendtal dergelijke gevallen bekend. “Deze kinderen krijgen plots te maken met een overreactie van hun immuunsysteem waarbij verschillende organen tegelijk aangetast worden. Dat syndroom kunnen we trouwens perfect behandelen met onder andere immunoglobulines.”

Grotere bedreigingen

Corona werd tot dusver niet echt als een grote bedreiging voor kinderen gezien. Die zienswijze moeten we volgens de kinderintensivisten ook niet omgooien. Gerlant van Berlaer: “Het RS-virus (een van de belangrijkste veroorzakers van verkoudheid, red.) dat normaal in deze periode van het jaar woedt, is bedreigender, vooral voor kleine kinderen. Het  zorgt elk jaar voor een mini-coronacrisis op de kinderintensieve, met vele boorlingen en peuters aan de beademing. Dit jaar houdt het RS-virus zich gedeisd, allicht omdat de volwassenen allemaal een mondmasker dragen en afstand houden. Ook griep is voor de meeste kinderen gevaarlijker dan corona. Terwijl onze collega’s op intensieve in maart al aan het vechten waren tegen Covid-19, verloren wij op onze afdeling nog drie levens aan Influenza A.”

De kinderintensivisten houden wel hun hart vast voor moest alsnog de RSV-epidemie optreden. Els Duval: “Een late RS-piek die samenvalt met de start van het griepseizoen, bovenop de huidige corona-opnames, brengt ons voor immense uitdagingen. Daarbij komt nog de uitval van zorgpersoneel door Covid-19. Bedden en materiaal zijn zinloos zonder kwalitatief goed opgeleid personeel.”