Vier huiszoekingen in Molenbeek leveren niets op

© Olivier Matthys

Vier huiszoekingen in Molenbeek in het kader van een nieuw terreuronderzoek hebben zaterdagavond niets opgeleverd. Dat meldt het parket van Brussel. Drie mensen werden meegenomen voor verhoor.

Guy Stevens

Meerdere gemaskerde politieagenten waren zaterdagavond binnengevallen in vier woningen in de Delaunoystraat en de Ransfortstraat. De straten errond werden afgeschermd door combi’s en gewapende agenten. Dat ging gepaard met een indrukwekkende machtsontplooiing. Er was ook een vrachtwagen van het leger met militairen aanwezig.

“Het was onze bedoeling om mensen en middelen aan te treffen die gelinkt kunnen worden aan het criminele milieu”, zegt Ine Van Wymersch van het Brussels parket. “Bij de huiszoekingen werden geen wapens en explosieven aangetroffen. Drie personen zijn opgepakt en zullen vannacht nog verhoord worden.” Over eventuele aanhoudingen wordt zondagvoormiddag pas gecommuniceerd.

Het gaat om een nieuw terreurdossier en heeft dus niets te maken met de aanslagen in Parijs, Brussel of Zaventem.

Niet eerste huiszoeking in Delaunoystraat

In de dagen na de aanslagen in Parijs, op een vrijdagavond, werden in dezelfde wijk al huiszoekingen uitgevoerd omdat vermoed werd dat de toen nog voortvluchtige Salah Abdeslam zich daar ophield. Het gerucht deed de ronde dat Abdeslam toen in een kast kon ontkomen, maar dat werd nooit bevestigd.

Uiteindelijk kon Abdeslam een viertal maanden later gevat worden in de vlakbij gelegen Vierwindenstraat, na een grootschalige politieactie. Enkele dagen eerder waren zijn vingerafdrukken aangetroffen in een appartement in de Vorstse Driesstraat. De dinsdag daarop pleegde een ander terreurcommando de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek.

Zoals bekend groeide een belangrijk aandeel van de terroristen die de aanslagen van 13 november en 22 maart pleegden, op in de Brusselse deelgemeente. De dag na de aanslagen liet minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zich ontvallen dat hij Molenbeek zou “opkuisen”.

© Olivier Matthys

© Olivier Matthys

© Olivier Matthys

© Olivier Matthys

© Olivier Matthys

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen