Itsme is populair: 30 procent van de Belgen gebruikt de app

De identificatie-app itsme, waarmee u uw e-id-lezer of token kan vervangen, is ontzettend populair. Liefst 1 op 3 Belgen gebruikt de app.

Loonbriefjes opvragen, inloggen bij de bank of op overheidswebsites: de e-id app itsme wordt steeds meer gebruikt. In de loop van oktober werden er maar liefst 10 miljoen acties met itsme gevalideerd. Dat is een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Daarnaast blijkt 1 op de 3 smartphonegebruikers in ons land de app geïnstalleerd te hebben. Dat toont research van onafhankelijk researchbureau Dialogic bij een steekproef van ruim 1.000 Belgen aan.

Phishing

Uit het onderzoek blijkt dat heel wat mensen intussen ook een phishing-poging ontvangen hebben. Daarbij sturen hackers u een berichtje dat van een betrouwbare bron lijkt te komen, zoals uw elektriciteitsvoorziening, bank of telecomprovider. Ze proberen zo uw vertrouwen te winnen en uw gegevens te pakken te krijgen. Wie al zo een verdacht mailtje kreeg, weet zeker dat er nog zullen volgen. Twee derde van de mensen die nog geen slachtoffer was, is wel bang van een toekomstige aanval.

Daarnaast blijkt de meerderheid van de Belgen zeker bereid om meer informatie digitaal met de overheid te delen. Enkel voor grote contracten en aankopen, zoals een huis of lening, hebben we liever een contact in het echte leven. Ook medische vragen beantwoorden we liever in de dokterspraktijk, niet over video. Het gaat dan wel om contacten met de overheid, niet met privébedrijven.

Bank-apps en verkiezingen

61 procent van de respondenten is ervan overtuigd dat zowat alles digitaal moet kunnen. 70 procent zou zelfs graag digitaal stemmen tijdens de verkiezingen.

Naast itsme zijn ook bank-apps ontzettend populair geworden. Payconiq by Bancontact heeft zijn weg naar 20 procent van de smartphones gevonden. Ook de eigen bank-app is populair. 70 procent van de gebruikers heeft er een op de smartphone staan. De populairste is BNP Paribas Fortis, met 26 procent. Kort daarop volgen Belfius, ING en KBC met elk ongeveer 20 procent.

Lees ook: Belgische softwarespeler itsme gaat in zee met grote jongens Microsoft en Adobe

Meer