Trump doorbreekt avondklok voor rally en dreigt met ontslag voor topviroloog Fauci

Donald Trump heeft ermee gedreigd om Anthony Fauci, de belangrijkste corona-expert van de Verenigde Staten, te ontslaan na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat zei Trump op een verkiezingsrally om middernacht in de staat Florida.

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn topexpert in de strijd tegen het coronavirus, Anthony Fauci, clashen al langer over het te voeren beleid tegen de coronapandemie. Trump wil scholen heropenen en de economie zoveel mogelijk heropstarten, terwijl Fauci pleit voor voorzichtigheid omdat het virus nog steeds heel wat doden maakt in de VS.

Fauci is een van ’s werelds meest vooraanstaande deskundigen op het gebied van infectieziekten en al meer dan drie decennia directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID). Terwijl Trump de ernst van de coronapandemie voortdurend minimaliseert, waarschuwt hij constant voor een lastige periode die er nog aankomt.

Fire Fauci

Bij de aanhangers van de Amerikaanse president is Fauci dan ook allesbehalve geliefd. Dat bleek ook nogmaals toen Trump zondagavond een rally hield in Florida. Op de luchthaven Opa-Locka in Miami scandeerden heel wat mensen toen “Fire Fauci“. Daarop reageerde Trump: “Vertel het niet door, maar laat me wachten tot iets na de verkiezingen. Ik waardeer het advies. I appreciate it“.

Avondklok

De bijeenkomst van Trump kreeg ook om andere redenen heel wat kritiek. In de staat Florida stijgt het aantal coronabesmettingen namelijk nog steeds. Toch was er op de verkiezingsrally van social distancing geen sprake. Ook mondmaskers waren er eerder schaars.

Daarnaast geldt er in de county Miami-Dade, waar het evenement plaatsvond, een avondklok vanaf middernacht. Die is volgens de verordening ‘noodzakelijk om leven en gezondheid te beschermen, aangezien feesten en bijeenkomsten ’s avonds laat het potentieel hebben om Covid-19 te verspreiden’. Toch ging de rally van Trump gewoon door tot ver na middernacht en waren er om 1 uur nog steeds mensen in de zaal.