Direct naar artikelinhoud
Aanslag Wenen

Verscherpte veiligheidsmaatregelen in Joodse buurt na aanslag in Wenen

Militairen patrouilleren in de Joodse buurt sinds de verhoging van het dreigingsniveau.Beeld Klaas De Scheirder

Naar aanleiding van de terreuraanslag in Wenen gaat de Antwerpse politie bijkomende veiligheidsmaatregelen treffen in de Joodse wijk. Dat bevestigt de woordvoerder van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Omdat de aanslag in Oostenrijk begon vlak bij een synagoge, gaan de veiligheidsdiensten ervan uit dat de Joodse gemeenschap het doelwit was. 

Bij de aanslag in Wenen zijn inmiddels 4 burgerdoden geteld en zo’n 15 gewonden. De politie heeft al 1 dader, die volgens Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer een sympathisant van IS was, kunnen uitschakelen. Minstens 1 andere schutter is nog voortvluchtig. 

Volgens Michael Freilich, vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap in België, zijn de leden van zijn gemeenschap momenteel bijzonder waakzaam. “Synagogen en joodse cultuurcentra zijn dicht, maar een aantal scholen voorziet noodopvang en koosjere supermarkten zijn natuurlijk ook open”, aldus Freilich. “De burgemeester van Antwerpen heeft meteen ook extra veiligheidsmaatregelen laten activeren, waarvoor de Joodse gemeenschap hem dankbaar is.”

Terugtrekking van soldaten onverantwoord

Freilich ging nog verder. “Tijdens een hoorzitting in de Kamer op 21 oktober bevestigde het OCAD dat voor de Joodse gemeenschap nog steeds terreurniveau 3 geldt. Dat duidt op een ‘ernstige’ dreiging waarbij een aanslag mogelijk en waarschijnlijk is.” Concreet wil dat zeggen dat zowel de Joodse wijk in Antwerpen als bijvoorbeeld het Joods Museum in Brussel extra bewaakt worden.

Het FJO (Forum der Joodse Organisaties) geeft aan dat het “met afschuw kennisgenomen heeft van de terroristische aanslag nabij een synagoge in Wenen”. Tevens wijst men erop dat, indien er een opflakkering van salafistisch terrorisme in Europa zou plaatsvinden, het “een onverantwoorde beslissing van de Belgische regering zou zijn om soldaten uit het straatbeeld terug te trekken.” In het regeerakkoord van de nieuwe federale regering staat namelijk te lezen dat een geleidelijke terugtrekking van de militairen uit het straatbeeld van Belgische steden zal worden gefaciliteerd. “Het FJO is vastberaden hierover met de verantwoordelijke ministers in overleg te treden”, klinkt het nog.