Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdVerkiezingen VS

Verkiezingen Amerika: zo ziet de lange verkiezingsnacht er uit, uur per uur

Verkiezingen Amerika: zo ziet de lange verkiezingsnacht er uit, uur per uur
Beeld AP

Wat we al weten: het wordt een lange, lange zit en het wordt vast weer heel spannend. Tenzij het toch een landslide wordt voor Joe Biden of Donald Trump? In dat geval zijn we relatief snel klaar. Maar reken er niet op. Dit kunt u verwachten van de nacht:

Volg al het Amerikaanse verkiezingsnieuws de komende dagen in deze liveblog.

Een verkiezingsspoorboekje is altijd al lastig, maar de planning zal deze keer waarschijnlijk meer dan ooit lijden onder extra vertragingen vanwege de verwerking van ongekende aantallen eerder uitgebrachte (post-)stemmen. En dat dan mede door de coronapandemie. De meeste staten zullen hun onofficiële resultaten in de loop van de vroege ochtend melden, denk aan Florida, Iowa en Ohio. Maar juich niet te vroeg.

Elke staat is natuurlijk machtig interessant, maar bij Amerikaanse presidentsverkiezingen draait het om de swing states, de staten die kunnen omzwaaien of kantelen van Democraten naar Republikeinen of andersom. Deze ‘slagveldstaten’ zullen heel veel worden besproken vannacht.

Deze staten moet u in de gaten houden:

Arizona, Florida, Iowa, Michigan, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Texas en Winconsin. 

Ze hoeven niet eens per se te kantelen, maar als de Republikeinen bijvoorbeeld zeldzaam krap winnen in Texas, dan is dat al een flinke indicatie dat Joe Biden hoopvol mag zijn. 

Uur per uur (in Belgische tijd)

00.00 uur: stembureau’s gaan dicht in Kentucky en Indiana, een uur later in Georgia, South Carolina, Vermont en Virginia. Let op: Georgia is traditioneel voor de Republikeinen, maar Biden zou een kleine voorsprong hebben volgens de peilingen. Maakt hij het waar? Dat zou inslaan.

Kentucky, de staat van de Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell, is traditioneel een van de eerste staten die met een uitslag komt. Hier wint Trump. South Carolina is ook belangrijk: gaat de belangrijke pro-Trump-senator Lindsey Graham het redden?

01.00 uur: stembussen sluiten in North Carolina, Ohio en West Virginia. Trump won hier verrassend in 2016. Hij zou hooguit North Carolina kunnen behouden, denken opiniepeilers. Als hij North Carolina verliest, zal The Donald zeer teleurgesteld zijn. Ohio is interessant, omdat het de laatste 120 jaar bijna altijd voor de uiteindelijke winnaar stemde. Twee keer niet. In de peilingen liggen de kandidaten nek aan nek.

02.00 uur: Gestemd hebben: Alabama, Connecticut, Delaware, Florida, Kansas, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Mississippi, Missouri, New Jersey, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee, Texas en Washington, DC. Twee zeer belangrijke staten springen in het oog: Florida en Pennsylvania.

02.30 uur: Florida heeft de meeste stemmen per post al verwerkt en kan dus met een redelijk compleet beeld komen. Wie in het Witte Huis wil komen/blijven, moet Florida absoluut verzilveren. Als daar ook de belangrijke stem van de latino’s voor Trump is, mag de president ook hopen op Nevada. Alles kan uiteindelijk draaien om het supergepolariseerde Pennsylvania, waar ze traditioneel erg traag zijn met tellen. Dat kan explosief uitpakken als Trump snel een overwinning claimt (hij zei dat niet te zullen doen) en the keystone state uiteindelijk toch naar Biden gaat. Wees dan toch maar voorbereid op luide kreten als ‘oplichterij’ en ‘fraude’.

03.00 uur. Stembureau’s sluiten in Arizona, Colorado, Kansas, Louisiana, Michigan, Minnesota, Nebraska, New Mexico, New York, North Dakota, South Dakota, Texas, Wisconsin en Wyoming.

Een spannend moment en de eerste serieuze indicatie wat voor nacht het wordt. Let hier dus op Arizona: was van Trump, neigt naar Biden. Bill Clinton was de enige Democraat die hier sinds zeventig jaar won. Arizona behoort niet tot de snelste tellers dus voorzichtig. Belangrijker: Michigan, dat altijd traag telt en mogelijk pas laat in onze middag is uitgeteld. Michigan was ooit een stut in de blue wall van de Democraten, maar Trump schoot daar gaten in.

Biden staat in de peilingen ruim voor. Net als in Wisconsin en Michigan, waar Trump vier jaar geleden iedereen verraste. Zijn uitdager moet deze staten winnen, wil hij een kans hebben. Dé megaverrassing zou Texas kunnen zijn. Sommige Democraten hebben zich al rijk gerekend. Als Biden Texas zou winnen, is dat een megastunt en kan Trump meteen de verhuizer bellen. Maar opgepast, schijn kan bedriegen want In Tezas zijn eerst de resultaten van de grote steden bekend maar dan volgt het na-ijleffect van het platteland waar Trump de meeste aanhang heeft. Het gaat dus schuiven.

Tussen 03.00 en 04.00 uur hebben we waarschijnlijk een eerste indicatie van de stand van zaken onder de electoral votes. Nogmaals: het zijn indicaties en het kan nog schuiven. Vier jaar geleden had Trump er rond deze tijd al 130 kiesmannen (van de 270) en Hillary Clinton 97. Trump gaf die voorsprong nooit meer weg. Wel opletten dat de eerste uitslagen traditioneel voor de Republikeinen zijn. Maar als meer en meer poststemmen zijn geteld, zie je de Democraten vaak weer inlopen. Dit is die fameuze blue shift, ofwel de verschuiving van rood (Trump) naar blauw (Biden). Arizona moet nu wel duidelijk zijn. Als Biden niet wint in Florida en Noord Carolina moet hij Arizona binnenhalen. Daarna zijn alle ogen gericht op het Midden Westen waar Wisconsin en Ohio duidelijk moeten worden. Iowa weten we dan ook.

Om 05.00 uur sluiten de stembureaus in Californië, Idaho, Oregon en Washington. Als die allemaal als verwacht voor Biden zijn, kunnen we binnen een paar uur weten of hij op koers zit voor de benodigde kiesmannen en het presidentschap.

Tussen 06.30 uur en 09.00 uur gaat het waarschijnlijk gebeuren. Dan zouden we moeten weten of Trump dan wel Biden zich van meer dan de helft van de kiesmannen heeft verzekerd en ook nationaal de meeste stemmen gaat halen. Een van de twee kan zich tegen die tijd voorzichtig voorbereiden op een speech. Biden wacht de resultaten af in zijn hometown Wilmington in de staat Delaware. Trump zal het allemaal volgen vanuit het Witte Huis.

Maar als de ander niet erkent dat hij heeft verloren, begint het gedonder. Dan komen we in turbulente zones en beginnen we aan daverende politieke ruzies en slepende juridische procedures waarvoor we dan weer een nieuw spoorboekje zullen maken.