Direct naar artikelinhoud
ReisadviezenCoronavirus

Nieuwe reisadviezen: nu kleuren ook Griekenland, Italië en Letland volledig rood

Toeristen genieten van zee en strand in Griekenland.Beeld EPA

De kaart van Europa kleurt bijna helemaal rood wat de reisadviezen betreft. Woensdag zijn verschillende landen of delen van landen overgegaan van oranje naar rood, zo meldt Karl Lagatie van de FOD Buitenlandse Zaken.

en

Dat geldt voor Griekenland en Italië, beide landen kleuren nu over het volledige territorium rood, terwijl er voordien nog oranje zones waren. Voor de Baltische staat Letland is eveneens het hele grondgebied nu rood verklaard.

In Duitsland kleuren nu ook Brandenburg, Hannover, Hessen, Thüringen en Leipzig rood. In Denemarken is de regio Zealand rood geworden, in Spanje het toeristische Alicante, maar ook Castéllon, de autonome regio Valencia en Lugo in Galicië. Voor Frankrijk is er La Réunion bijgekomen en in Italië de regio Calabrië in het zuiden. 

Reizigers die uit rode gebieden terugkeren moeten een ‘Passagier Lokalisatie Formulier' (PLF) invullen, wanneer ze daar langer dan 48 uur verbleven hebben. Sinds 1 oktober 2020 wordt aan reizigers die terugkeren uit het buitenland gevraagd om een ‘zelfevaluatie vragenlijst’ in te vullen over hun reis- en/of verblijfsomstandigheden in het buitenland, ongeacht de zone (s) waar ze van terugkeren.

De kaart kleurt almaar roderBeeld Fod Buitenlandse Zaken