Comfortfood tijdens de Amerikaanse verkiezingen: zo maak je de traditionele ‘election cake’
In Amerika zijn mensen massaal aan het bakken geslagen tegen stress. Verkiezingsstress om precies te zijn. Vooral de traditionele ‘election cake’ valt in de smaak, afgaande op de eindeloze stroom aan foto’s van lustige hobbybakkers op sociale media. Meedoen? We snorden het oorspronkelijke recept op zodat je thuis aan de slag kunt.
Bakken is dit jaar immens populair. Zeker nu we noodgedwongen thuiszitten, gaat ook de oven weer aan. Cake, koekjes of taart: we worden er helemaal zen van. Dat weten ze in Amerika ook. Door de verkiezingskoorts hebben mensen zich massaal teruggetrokken in de keuken, in veel gevallen om een ‘election cake’ te maken.
Het recept voor deze zoetige lekkernij verscheen voor het eerst in 1796 in ‘American Cookery’ van Amelia Simmons. Dat was het eerste Amerikaanse kookboek ooit, als in: geschreven door een Amerikaan in de Verenigde Staten. Maar Simmons heeft de cake niet zelf bedacht. Volgens de gerenommeerde krant The New York Times vindt het dessert zijn oorsprong in de staat Connecticut in de 18e eeuw. Destijds duurde het vaak een hele nacht om alle stemmen te tellen tijdens de verkiezingen en werd de cake gemaakt om het wachten te verzachten. Daarnaast wordt gezegd dat het gebak vroeger een manier was van vrouwen om hun man te overtuigen om te gaan stemmen, aangezien ze zelf geen stemrecht hadden.
Dankzij de bitsige verkiezingsstrijd tussen Joe Biden en Donald Trump maakt de election cake nu een comeback. Op Reddit en andere online discussieplatformen worden en masse recepten gedeeld. Volgens Google zijn de zoekopdrachten de voorbije dagen de hoogte in geschoten en op Instagram delen mensen enthousiast het resultaat van hun bakkunsten.
(Lees verder onder de foto’s.)
Benieuwd naar het recept? We helpen je een handje.
Ingrediënten
160 milliliter warm water • 13 gram droge gist • 470 gram én 1 eetlepel bloem • 225 gram ongezouten boter (eventueel nog wat extra om je pannen in te vetten) • 2 opgeklopte eieren • 200 gram (licht)bruine suiker • 240 milliliter karnemelk • 1 theelepel bakpoeder (of baking soda) • 2 theelepels kaneel • een halve theelepel gemalen kruidnagel • een halve theelepel foelie • een halve theelepel nootmuskaat • 1 theelepel zout • 220 gram rozijnen • 110 gram pecannoten (in stukjes gehakt)
Bereiding
1. Giet het warme water in een kom en strooi de gist erover. Roer en wacht 5 minuten tot alles opgelost is.
2. Voeg 130 gram bloem toe en klop tot het geheel goed gemengd is. Doe er de boter bij en blijf kloppen tot je een glad mengsel krijgt. Voeg de rest van de bloem toe, samen met de eieren, suiker, karnemelk, bakpoeder, kruiden en het zout. Blijf nog drie minuten kloppen.
3. Doe de rozijnen en pecannoten in een kleine kom met de eetlepel bloem. Roer ze vervolgens doorheen het beslag.
4. Vet twee broodpannen in met boter. Verdeel het beslag over de broodpannen en bedek met een handdoek. Laat het anderhalf uur staan.
5. Bak de cake in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius. Dat duurt een uur à een uur en een kwart. Test door een tandenstoker in de cake te steken. Als je deze eruit haalt en hij is nog schoon, is de cake klaar. Laat 5 minuten afkoelen en smullen maar!
Tip: wie wil, kan experimenteren met glazuur, suiker en toppings op de cake voor een Instagramproof resultaat.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kiezen voor veggie of vegan op restaurant? Onderzoek wijst uit: dit simpel trucje haalt klanten over de streep
-
Vandaag is het Margarita Dag: 3 lekkere recepten om te proosten
Zet het ijs maar koud en haal de tequila naar boven, want vandaag, op 22 februari, is het Margarita Day. Het originele recept werd in 1948 bedacht door een zekere Margaret Sames. En nu is het nog altijd een van de meest bestelde drankjes in cocktailbars wereldwijd. Heb jij zin om vanavond zelf aan de slag te gaan? Dan serveren we drie recepten: de klassieker en twee funky varianten. Santé! -
Lidl
Minder vlees eten in 2022? Deze bloemkool-broccoliburger smaakt net zo goed
Ben je van plan om minder vlees te eten dit jaar? Een bloemkool-broccoliburger smaakt net zo goed en leent zich bovendien prima om een winterse aardappelsalade bij te serveren, met walnoten en augurkjes. Wedden dat je zelfs de meest doorwinterde vleeseter overtuigt? -
-
Lidl
De lente op je bord: zeebaarsfilet met salsa verde en bonenslaatje
-
PREMIUM
Feestmaal on a budget? Topchefs Sergio Herman, Yotam Ottolenghi en Seppe Nobels delen 6 betaalbare toprecepten
-
In de ranglijst van beste voedingsstijlen voor 2022 scoort dit alwéér het hoogst
Zoals elk jaar brengt het U.S. News & World Report met de hulp van voedingsexperts een ranking van de beste voedingsstijl van het moment uit. Denk daarbij niet meteen aan gewichtsverlies – al geeft het panel elk dieet daarvoor ook een score op vijf. Ook eetpatronen die meer gebonden zijn aan een levensstijl, zoals vegetarisch of Aziatisch, verschijnen in de lijst. De winnaar? Die zagen we van mijlenver aankomen. -
Jobat
Drie op de vier pensioengerechtigden in Japan blijft werken: hoe komt dat?
-
Jobat
Hoeveel euro gaat er van je loon, indien je rijdt met een bedrijfswagen? “Er bestaat geen echt plafond op het VAA”
-
Ibericoham-, shiitake- of kreeft? Op Internationele Krokettendag kan je deze originele soorten bestellen
Krokant, smakelijk, veelzijdig: bij zondagse kost horen kroketten, en welk beter moment om jezelf te trakteren op de verwennerij dan vandaag, op internationale krokettendag? Een kaas- of garnaalkroket smaakt altijd, maar wij tonen je versies van het gefrituurde hapje die je vast nog niet kende, en waar je ze kan bestellen. -
HLN Shop
Je auto wassen met de hogedrukreiniger: een slim idee?
Van modder en stof tot strooizout en zand: de afgelopen (natte) maanden heeft je auto opnieuw flink afgezien. Hij is dus dringend toe aan een grondige wasbeurt. Maar moet je daarvoor meteen naar de carwash, of volstaat het om je hogedrukreiniger uit de kast te halen voor een glanzende make-over? HLN Shop biedt proper advies in zeven stappen. -
Van gevlochten brood tot macaroni met een twist: 3 gerechten met (véél) kaas in de hoofdrol
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer