Jagers mogen avondklok overtreden om op everzwijnen te jagen: "Ze woelen landbouwgronden om"

Jagers mogen voortaan de avondklok overtreden om op everzwijnen te jagen. De uitzondering geldt in het hele land, heeft het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken beslist. Jagen op everzwijnen is enkel 's nachts mogelijk, omdat ze zich overdag verstoppen. "De landbouwers zijn opgelucht, want everzwijnen zorgen voor heel wat schade aan hun gewassen", zegt Luc Jansen, bestuurder van de Hubertus Vereniging Vlaanderen.

Als er teveel everzwijnen zijn, kan dat voor heel wat overlast zorgen. "Een grotere populatie everzwijnen zorgt voor meer kans op de Afrikaanse varkenspest. Dat zou een regelrechte ramp zijn", vertelt Luc Jansen aan Radio 2 Antwerpen. In de Ardennen was er even sprake van de varkensgriep en ook in Duitsland is het een probleem. Er is dus zeker een risico."

Landbouwers opgelucht

Ook voor de landbouw zorgen de everzwijnen voor heel wat problemen. "De everzwijnen eten vooral eikels, maar daarna gaan ze op zoek naar proteïne", licht Jansen toe. "Ze ploegen landbouwgewassen om en vernielen ze volledig."

Landbouwers eisten dat hun grond verdedigd werd, maar we wisten niet zeker of we mochten jagen

Luc Jansen, bestuurder Hubertus Vereniging Vlaanderen

Het is voor de landbouwers dus een grote opluchting dat er opnieuw gejaagd kan worden op everzwijnen. "De landbouwers eisen dat de jagers hun gronden verdedigen, maar er was twijfel over of jagen 's nachts toegestaan was of niet. Zij zijn dus zeker opgelucht dat er meer duidelijkheid is", klinkt het.

Ook 's nachts moeilijk te spotten

Maar zelfs 's nachts blijft het moeilijk om op everzwijnen te jagen. "Je moet eigenlijk al met een paar mensen afspreken om te gaan jagen, wanneer je vermoedt dat de dieren zich gaan verplaatsen. Alleen op everzwijnen jagen is niet evident, want zo'n dier weeg 100 kilo.  Het is niet gemakkelijk om in je eentje zo'n dier uit een veld te sleuren. Bovendien zijn ze ook 's nachts schuw en moeilijk te spotten", vertelt jager Jansen. 

Je moet eigenlijk in groep jagen, want alleen 100 kilo uit een veld sleuren is niet evident

Luc Jansen, bestuurder Hubertus Vereniging Vlaanderen

Ook toen deze zomer in de provincie Antwerpen een avondklok werd ingesteld, kregen de jagers van Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx een uitzondering. "Bij het invoeren van de avondklok ben ik onmiddellijk gaan kijken of we nog mochten jagen of niet", zegt Jansen. Op de site van de regering stond duidelijk bij de uitzonderingen dat het mocht, maar niet iedereen was daar even zeker over."

Meest gelezen