Direct naar artikelinhoud
Cybercriminaliteit

Vivaldi neemt cybercriminelen in het vizier

Vivaldi neemt cybercriminelen in het vizier
Beeld Getty Images

Vivaldi maakt werk van cyberveiligheid. Het leger zal een ‘cybermacht’ oprichten. Premier Alexander De Croo (Open Vld) wil België uitbouwen ‘tot een van de minst kwetsbare landen in Europa’.

De digitalisering biedt fantastische mogelijkheden: 5G, de cloud, zelfrijdende auto’s, blockchain, het internet der dingen,... Maar de digitalisering zorgt ook voor grote bedreigingen: ransomware, (industriële) spionage, digitale sabotage, cyberafpersing, identiteitsdiefstal.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) zet daarom haar schouders onder een ‘cybermacht’ binnen het leger, naast de huidige land-, lucht- en zeemacht. In haar beleidsnota schrijft Dedonder dat ze de cybercapaciteiten van de Belgische krijgsmacht “aanzienlijk zal verdiepen”, wat tegen 2025 moet leiden tot “de creatie van een volwaardige component”.

In de eerste plaats zal de cybercel van de militaire inlichtingendienst ADIV worden versterkt. Dedonder wil “hooggespecialiseerde profielen” aanwerven en investeringen maken in “moderne en aangepaste middelen”. Deze cybercel moet dan uitgroeien tot een cybermacht.

Proximus

Het is de bedoeling dat de cybermacht zich vooral zal bezighouden met cyberdefensie. België is als thuisland van de EU en NAVO een aantrekkelijk doelwit voor cyberaanvallen. In 2013 werden servers van Proximus gehackt, wellicht door de Britse geheime dienst GCHQ.

Tegelijk mag de cybermacht zelf, indien nodig, aanvallen uitvoeren. De specialisten van de Duitse en Nederlandse geheime diensten behoren hierin tot de wereldtop. De Nederlanders konden in 2015 zo live meekijken bij de Russische hack van de Democratische partij.

Het idee van een cybermacht is niet nieuw. Ook voormalig minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) had hier plannen rond, maar die raakten nooit echt van de grond, onder meer door geldgebrek. Dedonder hoopt de kassa wel te laten rinkelen. Voornamelijk dankzij de Europese relancefondsen, waar geld vrijgehouden is voor projecten rond cyberveiligheid.

“Elk Europees land heeft stilaan een sterke eigen cyberdivisie”, zegt Eddy Willems, beveiligingsexpert van G Data. “De komende jaren is het van moeten voor België.” Het grootste probleem volgens hem: genoeg specialisten aanwerven. “Het leger is vandaag geen aantrekkelijke werkgever. Zeker niet als je weet dat de beveiligingsindustrie – die veel meer betaalt – continu op zoek is naar goede krachten.” 

Campagnes

Ook Alexander De Croo heeft plannen. Als premier is hij bevoegd voor het Centrum voor Cybersecurity. “Tegen 2024 moet België in het cyberdomein één van de minst kwetsbare landen worden van Europa”, noteert hij in zijn eigen beleidsnota.

Cybercriminelen afstoppen is vaak een lastige klus. Ze lijken altijd een stapje voor. Tegelijk kan veel onheil voorkomen worden door iedereen van het gevaar bewust te maken, oordeelt De Croo. “Om de burgers en bedrijven beter te wapenen tegen de meest intelligente cyberaanvallen zullen de bewustmakingscampagnes worden voortgezet en uitgebreid”, luidt het.