Direct naar artikelinhoud
Kust

▶ Zeldzame inktvis aangespoeld op strand Koksijde

De kleine achtarm werd gevonden in Sint-Idesbald.Beeld Provincie West-Vlaanderen

Vrijdag is op het strand van Sint-Idesbald (Koksijde) een bijzonder zeldzame inktvis aangespoeld. Het gaat om een kleine lichtarm, een soort inktvis die nog maar drie keer eerder werd aangetroffen in ons land. Voor de kust van Oostende hebben duikers het dier terug naar de diepte gebracht.

Video wordt geladen...

Het was Emanuel Demey, centrumleider van Duinpanne in De Panne, die het zeldzame diertje aantrof. “Ik zag het dichtbij de hoogwaterlijn bij de Yachting Club in Sint-Idesbald”, doet hij het verhaal. “De Strandwerkgroep van België bevestigde dat het om een kleine achtarm ging. Dat is een inktvis met acht dikkere armen. Dat zijn twee armen minder dan de meer gekende soorten zoals de zeekat of de pijlinktvis.”

Zeldzaam

Het is nog maar de vierde keer dat zo’n soort inktvis in België aanspoelt. Eerder gebeurde dat in 1934, 2015 en vorig jaar in De Haan. “Van nature leeft de kleine achtarm in holletjes op de zeebodem op 10 tot zelfs 150 meter”, weet Emanuel. “De inktvis kan tot 50 centimeter groot worden. Het exemplaar dat ik vond, is een volwassen mannetje met en spanwijdte van ongeveer 60 centimeter. Die soort leeft in de Middellandse Zee of langs de Europese kusten van de Atlantische Oceaan. Wellicht heeft het warme water het dier tot in Koksijde gebracht.”

Terug in het water

Omdat het water kouder wordt en het voedsel schaarser is het belangrijk dat de inktvis zo snel mogelijk wordt vrijgelaten. 

De inktvis bekomt van de stress in het provinciaal centrum Duinpanne.Beeld Provincie West-Vlaanderen