Coronavaccin zorgt voor gemengde resultaten op Amerikaanse beurzen

De Amerikaanse beurzen toonden dinsdag een gemengd beeld. De S&P 500 en de Nasdaq moesten terrein prijs geven. Daarmee werd een gedeelte van de vooruitgang van maandag, toen de invloed van het nieuws over het potentiële coronavirus van Pfizer en BionTech zich liet voelen, ongedaan gemaakt.

Er is immers het besef dat de distributie van het vaccin een gigantische opdracht zal worden, terwijl ondertussen het aantal besmettingen in de Verenigde Staten blijft oplopen. Beleggers tonen zich bovendien ongemakkelijk met de complexe situatie rond de presidentiële machtswissel. De Dow Jones liet wel een lichte stijging optekenen.

De Dow Jones steeg met 0,7 procent, terwijl de S&P 500 en de Nasdaq respectievelijk 0,2 procent en 1,4 procent moesten inleveren.

Rotatie

De Dow Jones genoot ook dinsdag nog van de aankondiging van een potentieel coronavaccin. ‘We hebben hier te maken met een marktrotatie,’ aldus Terry Sandven, analist bij US Bank Wealth Management. ‘Beleggers keerden zich af van de aandelen die tijdens de pandemie een bloei hadden gekend, terwijl ze opnieuw meer aandacht hadden voor bedrijven die gelinkt worden aan een verder economisch herstel.’ 

Op die manier viel Amazon dinsdag met 3,3 procent terug, nadat het aandeel ook de dag voordien al 5 procent had moeten inleveren. Datzelfde was het geval met Zoom Video, dat achtereenvolgens een daling met 6,8 procent en 17 procent moest melden.

Alphabet en Microsoft kenden een respectievelijke achteruitgang met 1,7 procent en 3,9 procent. Daarentegen stegen de aandelen van de oliebedrijven Chevron en Exxon Mobil met 3,1 procent en 0,9 procent. Boeing won zelfs 5,1 procent.

Besmettingen

Inmiddels hebben de Verenigde Staten het niveau van 10 miljoen besmettingen met het virus Covid-19 overschreden. Amper tien dagen voordien was de grens van 9 miljoen infecties genoteerd. Op Wall Street zijn vele beleggers van mening dat een efficiënt vaccin noodzakelijk zal zijn om een volledig economisch herstel mogelijk te maken.

Verder moest Beyond Meat, fabrikant van vleesvervangers, 15 procent inleveren. Het bedrijf leed onder het bericht dat ook McDonald’s een eigen vleesvervanger op de markt brengt.

Het farmabedrijf Eli Lilly genoot anderzijds een winst van 3 procent. De Amerikaanse medische toezichthouder had Eli Lilly een noodvergunning toegewezen voor de antistoffen die het bedrijf tegen het coronavirus heeft ontwikkeld.

Meer