Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Vijf aanhangers van Deense ‘haatprediker’ in België opgepakt en het land uitgezet

Vijf aanhangers van Deense ‘haatprediker’ in België opgepakt en het land uitgezet
Beeld EPA

De Brusselse politie heeft vijf Deense aanhangers van de extreemrechtse politicus Rasmus Paludan opgepakt. Ze kregen een bevel om het grondgebied te verlaten. Paludan zelf werd gisteren in Frankrijk opgepakt. ‘Hij wordt beschouwd als een haatprediker.’

De Zweeds-Deense politicus Rasmus Paludan is bezig aan een weinig succesvolle toer door Europa. Gisteren werd hij in Parijs gearresteerd en nu blijkt dat ook België hem een inreisverbod heeft opgelegd.

“Hij wordt beschouwd als een haatprediker”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “Wie de veiligheid van de samenleving ondermijnt, ondergraaft ook de democratische rechten in de samenleving.”  

De Morgen vernam dat vijf aanhangers van hem in ons land zijn aangehouden, na informatie van de Fransen en van OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse in ons land.

De politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene arresteerde de vijf Denen gisteren en lichtte de Dienst Vreemdelingenzaken in. Onder impuls van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) gaf DVZ hen een weigering tot verblijf en het bevel om het grondgebied te verlaten. De vijf zouden dat intussen hebben gedaan. 

Een dergelijk bevel om het grondgebied te verlaten kan bijvoorbeeld als er sprake is van een bedreiging voor de openbare orde. Enkele weken geleden had Rasmus Paludan aangekondigd, op zijn eigen Facebook-pagina en die van zijn partij Stram Kurs, dat hij op 12 november in Molenbeek een koranverbranding ging organiseren.

Dat zoiets de openbare orde ernstig kan verstoren, bleek al meermaals, toen soortgelijke acties van Paludan rellen uitlokten in steden als Malmö, Stockholm en Kopenhagen.

“Haatpredikers zijn nooit welkom in België, ongeacht van waar ze komen”, zegt staatssecretaris Mahdi.

De dag voor zijn komst naar Molenbeek wou Paludan ook al een koranverbranding houden aan de Champs Elysées in Parijs, maar de Franse veiligheidsdiensten arresteerden hem. Enkele Deense en Franse media zeiden dat hij de avond zelf nog zou worden gedeporteerd naar Denemarken en vastberaden was om de actie in Molenbeek te laten doorgaan. 

Het is onduidelijk of Paludan nu toch nog vastzit in Frankrijk. Hij was van plan om van Parijs naar Molenbeek te komen en vervolgens naar Berlijn door te reizen. Duitsland zette hem in oktober al eens het land uit. Bij de laatste nationale verkiezingen in Denemarken geraakte zijn partij Stram Kurs niet boven de kiesdrempel. Paludan werd datzelfde jaar veroordeeld voor racisme.