Energiebedrijf Vattenfall dwingt Duitse overheid via rechter om kernuitstap te herzien

De regeling die de Duitse regering had voorzien om energiebedrijven te compenseren voor de kernuitstap, moet volledig worden herbekeken. Na een klacht van het energiebedrijf Vattenfall, heeft het Grondwettelijk Hof donderdag beslist dat de Duitse regering haar huiswerk moet overdoen.

De Duitse regering had in 2011, na de kernramp in het Japanse Fukushima, beslist om werk te maken van een ‘Energiewende’. De bedoeling is om tegen het eind van 2022 de laatste kerncentrales in het land te sluiten.

Ingetrokken vergunningen

Voor zeventien kerncentrales werd de enkele maanden eerder toegezegde verlenging van de levensduur daarom weer ingetrokken. Het Grondwettelijk Hof oordeelde in 2016 al dat de energiebedrijven Eon, RWE en Vattenfall recht hebben op een schadeloosstelling voor waardeloos geworden investeringen en productierechten.

Maar de regeling die daarop in 2018 werd uitgewerkt, is nu naar de prullenbak verwezen. De in Karslruhe gevestigde rechtbank noemde de regeling deels ‘onredelijk’. Bovendien heeft de regeling ook nog geen formele toestemming gekregen van de Europese Commissie, waardoor de wet eigenlijk niet eens geldig is.

De regering moet daarom werk maken van een ‘onmiddellijke herziening’ van de wet, zo klinkt het. Het Zweedse bedrijf Vattenfall, een belangrijke speler op de Duitse energiemarkt, zegt tevreden te zijn met de beslissing van het Grondwettelijk Hof.

Meer