BELGA

Stabiel aantal coronapatiënten in West-Vlaamse ziekenhuizen: “Maar een derde piek kunnen we absoluut niet aan”

Hoofdarts Dirk Bernard van het Sint-Lucasziekenhuis in Brugge zegt dat het effect van de lockdown zichtbaar wordt in de West-Vlaamse ziekenhuizen. “Er zijn minder coronabesmettingen, maar het aantal ziekenhuisopnames blijft wel hoog. De patiënten zijn ook zieker en verblijven er gemiddeld langer”, zegt hij. Hij pleit er ook voor om de korte vakanties langer te maken.

Het gaat op en af, maar het aantal patiënten in de verschillende West-Vlaamse ziekenhuizen blijft hangen rond de 700 de voorbije weken. Gisteren waren dat er 727. Er liggen 149 mensen op intensieve zorg en ruim de helft daarvan wordt beademd. “De druk is dus nog lang niet van de ketel”, zegt hoofdarts Dirk Bernard van het Sint Lucasziekenhuis in Brugge.

“Er zijn ook nog veel overlijdens”, zegt hij. Gisteren zijn 14 mensen in West-Vlaanderen overleden aan de gevolgen van COVID-19. En los van de woonzorgcentra zijn in de ziekenhuizen in West-Vlaanderen sinds het begin van de epidemie al 516 mensen overleden. Er liggen ook nog 2 kinderen in het AZ Sint-Lucas met een stevige COVID-19 infectie. “Ze zijn beiden jonger dan 12 jaar en waren kerngezond“, zegt Bernard. 

Kerst en nieuw

Voor dokter Bernard blijft het een precair evenwicht tussen de ontslagen patiënten en nieuwe opnames. “Het is eigenlijk bang afwachten”, zegt hij. “Ik ben ook zeer voorzichtig over kerst en nieuwjaar. Ik vrees dat ze om emotionele redenen de maatregelen gaan versoepelen. En dat zal te vroeg zijn, waardoor we in de krokusvakantie opnieuw een piek zullen zien. En dat kunnen we eigenlijk niet aan. In de zorg niet, maar op menselijk vlak en economisch vlak ook niet."

Korte vakanties verlengen, zomervakantie verkorten

Er zijn dus minder opnames van patiënten, maar ze verlaten minder snel het ziekenhuis. “Er zijn mensen die snel opknappen, maar er zijn er ook die heel traag herstellen en wekenlang in het ziekenhuis liggen. Dus de mensen die we nu zien binnenkomen, zijn zwaarder ziek. Maar dat zijn vaak mensen die thuis al enkele dagen ziek waren. Dat zijn dan mensen die al meer dan 2 weken geleden besmet waren. Dus het effect van die maatregelen kunnen we nog niet zo goed zien. Eigenlijk zouden we de langere herfstvakantie nog eens met een week moeten verlengen. Met zo’n lange periode krijg je een grote knip in de besmettingen.”

“Ik vind zelfs dat ze best de kerstvakantie met een week verlengen. Het idee kan dan zijn om de zomervakantie in te korten. Maar dat is iets voor onderwijsspecialisten natuurlijk. Ik zou ook scholen aanraden om de helft van de klas thuis te laten. En niet de helft van de klassen. Dan is er veel minder volk in de lokalen”, besluit Bernard.

Meest gelezen