Direct naar artikelinhoud
Nederland

Nederland versoepelt: pretparken, zwembaden, theaters en bioscopen weer open

Premier Mark Rutte tijdens zijn persconferentie na de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

Terwijl in ons land de huidige coronamaatregelen behouden blijven, gaat Nederland komende donderdag versoepelen. Bioscopen, zwembaden, musea, theaters, pretparken en dierentuinen mogen volgende week hoe dan ook weer open. Dat heeft minister-president Mark Rutte vanmiddag nog een keer benadrukt.

De afgelopen dagen steeg het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland weer. Het afgelopen etmaal kwamen er 6109 nieuwe besmettingen bij. Toch is er op langere termijn een dalende trend. Deze week ligt het aantal besmettingen ongeveer 31 procent lager dan een week eerder. De R-waarde ligt in Nederland op dit moment op 0,91. Dat is lager dan 1 en betekent dus dat de epidemie aan het krimpen is. Het reproductiegetal is belangrijk, omdat het aantoont dat een besmet persoon minder dan één ander aansteekt en het coronavirus dan langzaam uitdooft.

De stijging van de cijfers de voorbije dagen heeft volgens premier Rutte dan ook geen invloed op de beslissing om de coronamaatregelen vanaf donderdag weer te versoepelen. Toen begin deze maand een verzwaring van de maatregelen werd aangekondigd, zei Rutte daarbij dat het strengere regime maar twee weken zou duren. Het kabinet ziet geen aanleiding daar op terug te komen.

Ziekenhuisopnames

Rutte wijst op de ‘bemoedigende ontwikkelingen’. Weliswaar stijgt het aantal besmettingen weer, maar het aantal ziekenhuisopnames daalt. Wel wijst hij erop dat de ontwikkelingen nog ‘door veel onzekerheden zijn omgeven’. “We nemen wel aan dat de trend nog goed is.” Het aantal ziekenhuisopnames is nog wel te hoog, benadrukt hij. “Hoger dan voor de zomer. De druk op de zorg is nog steeds hoog.”

Na woensdag mogen Nederlanders ook weer drie in plaats van twee gasten thuis ontvangen en mogen mensen met vier tegelijk buiten zijn. De afgelopen weken was dat nog twee.Horeca

De rest van de coronamaatregelen in Nederland blijven wel van kracht. Zo blijft de horeca gesloten en mag er geen publiek in sportstadions. Hoe lang dat nog gaat duren, wil Rutte niet zeggen. In elk geval tot half december, maar mogelijk langer. Komende dinsdag hoopt Rutte daar iets meer duidelijkheid over te geven. Die avond is er weer een persconferentie van het kabinet over het coronabeleid.

Rutte zegt niet te kunnen zeggen of de tijdelijke verzwaring van de maatregelen effect hebben gehad. “We hebben dit gedaan om het aantal besmettingen versneld terug te dringen en de druk op de zorg te verlichten. Maar we zien altijd pas na een tijdje effect.” Wel benadrukt hij dat “de modellen tot nu toe angstwekkend precies blijken te zijn”.