Patiënten diabetes type II lopen extra risico bij besmetting coronavirus

Vandaag is het werelddiabetesdag. Patiënten die lijden aan diabetes type II, een ziekte die vaak gepaard gaat met overgewicht, lopen extra risico om zwaar ziek te worden wanneer ze besmet raken met het coronavirus. Werelddiabetesdag staat dit jaar in het teken van het verplegend personeel. Speciaal voor deze gelegenheid zet het ziekenhuis Gasthuisberg in Leuven het kunstwerk "Het Teken" in het blauw.

Vandaag is het werelddiabetesdag, de dag waarop extra aandacht naar diabetespatiënten gaat. Hoewel er geen exacte cijfers zijn over hoeveel mensen aan de ziekte lijden, schat men hun aantal op 500.000.

Type II-patiënten meer risico op complicaties

Het kan niet anders dan dat de aandacht dit jaar ook naar de coronacrisis gaat. Patiënten die lijden aan diabetes type II, de ziekte die vaak gepaard gaat met overgewicht, lopen extra risico op complicaties wanneer ze worden opgenomen. "Vooral mensen met overgewicht, hoge bloeddruk of hart- en bloedvataandoeningen maken meer kans op een slechte afloop wanneer ze in het ziekenhuis worden opgenomen", waarschuwt professor endocrinologie aan het UZ Leuven Chantal Mathieu.

Type II diabetes wordt weleens "ouderdomsdiabetes" genoemd, maar de professor ziet dat de ziekte steeds meer voorkomt bij mensen die 30 of 40 jaar zijn. Daarom vindt ze het belangrijk dat men blijft bewegen en gezond eten.

"Controleer regelmatig je bloedwaarden"

"Mensen met type I diabetes (wat ook bij kinderen voorkomt, red.) maken minder kans om in het ziekenhuis terecht te komen. Maar wanneer ze toch in het ziekenhuis belanden, kunnen ze ernstig ziek worden", waarschuwt de professor. 

Wat kunnen diabetespatiënten doen? "Wanneer je een infectie hebt, zoals bijvoorbeeld van het coronavirus, kunnen je bloedsuikerwaarden ontregeld geraken", legt de professor uit. "Dit vertaalt zich dan in een verhoogde insulinebehoefte. Een paar belangrijke tips: controleer je bloedsuikerwaarden regelmatig, nooit je insuline stoppen en indien nodig de dosis verhogen."

"Het Teken" in het blauw.

Daarnaast moeten de patiënten volgens de arts de gebruikelijke maatregelen, zoals afstand houden en regelmatig handen wassen, strikt opvolgen. 

"Verpleegkundigen maken het verschil"

Voorts wil professor Mathieu benadrukken hoe belangrijk verpleegkundigen en diëtisten zijn voor diabetespatiënten. "Ze zijn heel belangrijk in het begeleiden en ondersteunen van de patiënten." Hun rol in de educatie en bewustmaking is volgens de professor niet te onderschatten.

Naar aanleiding van de werelddiabetesdag van dit jaar, heeft het ziekenhuis Gasthuisberg het kunstwerk "Het Teken", dat symbool staat voor de patiënten van het ziekenhuis, in het blauw gezet. De traditie om belangrijke gebouwen een blauwe kleur te geven om de ziekte onder de aandacht te brengen ontstond in  2007. Eerder werden het Parthenon en de Empire State Building  belicht door blauwe schijnwerpers.

Meest gelezen