Coronavirus: bijna 1.000 coronapatiënten minder in het ziekenhuis, aantal doden blijft wel stijgen

Het aantal patiënten op de Covid-afdelingen in onze ziekenhuizen blijft verder dalen. Gisteren waren dat er in totaal iets meer dan 6.500. Da’s een kleine duizend coronapatiënten minder dan op de piek van begin deze maand. Toen lagen in totaal net geen 7.500 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis.

Volgens de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano zijn gisteren 450 mensen met Covid-19 opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Op diezelfde dag werden ook 673 mensen uit het ziekenhuis ontslagen. Dat brengt het totaal aantal patiënten nu op 6.504.

Vorige week nog lagen bijna 6.900 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Het was de eerste dag dat Sciensano sprak van een daling bij de gemiddelde dagelijkse ziekenhuisopnames, en die heeft zich dus verdergezet.

1.000 minder dan piek

Ondertussen liggen al een kleine duizend coronapatiënten minder in het ziekenhuis dan op het piekmoment van de tweede golf. Die is vastgesteld op 3 november, toen maar liefst 7.489 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis lagen.

Van die huidige 6.504 opgenomen coronapatiënten, liggen er 1.423 op afdelingen intensieve zorgen. Da’s een voorzichtige daling in vergelijking met de cijfers van vorige week, toen daar nog 1.464 Covid-patiënten lagen. Momenteel krijgen 870 mensen extra zuurstof.

Overlijdens blijven toenemen

Slechter nieuws komt er op het vlak van overlijdens. Volgens de laatste cijfers van Sciensano sterven elke dag gemiddeld 202 mensen in ons land aan de gevolgen van Covid-19. Het gaat om cijfers van de week van 5 tot 11 november. Een week eerder waren dat er nog ‘maar’ 173. In totaal overleden nu al 14.303 Belgen aan de gevolgen van het virus.

Nieuwe teststrategie

Elke dag komen er 5.246 vastgestelde besmettingen bij. Da’s de helft minder dan een week eerder, toen elke dag gemiddeld 10.512 besmettingen werden vastgesteld. Door de nieuwe teststrategie worden wel enkel nog mensen met symptomen getest. In werkelijkheid ligt dat aantal dus een stuk hoger. 

Die teststrategie verandert opnieuw op 23 november. Op de website van Sciensano staat namelijk te lezen dat de huidige strategie loopt tot en met 22 november. Daarna zullen ook opnieuw hoog-risicocontacten zonder symptomen getest worden.