KMI kondigt code geel af en kondigt eerste winterse neerslag aan

 ©  Photo News

Zondagmiddag waait een krachtige zuidenwind door ons land met mogelijk rukwinden van 80 tot 90 km per uur. KMI waarschuwt voor de stevige windstoten en kondigt daarom code geel af voor heel het land. Ook zit de eerste winterse neerslag eraan te komen.

Er trekt zondag een regenzone over het land: het westen komt eerst aan de beurt, gevolgd door het centrum ‘s middags en de Ardennen in de loop van de namiddag. Nadien wordt het volgens het KMI droger met enkele opklaringen, al blijft een bui mogelijk. Het blijft nog steeds vrij zacht met temperaturen tot 12 graden op de Ardense hoogten en tot 15 of 16 graden elders.

Rukwinden

Er waait een vrij krachtige tot soms krachtige zuidenwind met rukwinden van 80 tot plaatselijk 90 km/uur. Na de doortocht van de neerslagzone draait de wind naar het zuidwesten en neemt hij tijdelijk in kracht af. Zondagavond doorkruist een vrij actieve buienlijn onze streken en dan is een donderslag niet uitgesloten. Na die passage wordt het weer droger met enkele opklaringen, maar aan het einde van de nacht verwacht het KMI opnieuw buien in het westen van het land. De minima dalen naar waarden tussen 5 graden op de Ardense hoogten en 8 of 9 graden elders.

De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig met rukwinden rond 70 km/uur, maar ’s avonds en tijdens het begin van de nacht kan deze soms krachtig zijn in het noordwesten van het land met rukwinden van 80 tot 90 km/uur. Code geel is daarom van kracht van 11 uur tot 1 uur.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Maandag is het eerst vrij bewolkt met af en toe nog enkele buien. In de loop van de namiddag wordt het meestal droog met meer opklaringen vanaf het westen. Het is minder zacht dan de voorgaande dagen bij maxima van 8 graden in de Hoge Venen tot 12 graden in Laag- en Midden-België. De zuidwesten- tot westenwind waait matig en aan zee vrij krachtig met windstoten rond 50 kilometer per uur.

Dinsdag blijft het vrijwel droog met een afwisseling van wolken en opklaringen. De maxima schommelen tussen 9 en 13 graden. De wind is matig, aan zee soms vrij krachtig, uit zuidwest.

Woensdag verwacht het KMI in de meeste streken brede opklaringen met in de Ardennen ‘s ochtends wel kans op mist. In de loop van de namiddag verschijnen er meer wolkenvelden over het westen als voorloper van een zwakke storing die woensdagnacht door het land trekt. Met maxima van 10 graden in de Hoge Venen tot 15 graden in de Kempen is het zacht voor de tijd van het jaar.

Donderdag zijn er opklaringen, maar wordt het soms ook zwaarbewolkt met een lokale bui. De maxima liggen tussen 8 en 12 graden. De westen- tot zuidwestenwind neemt toe naar matig tot vrij krachtig en aan de kust soms tot krachtig. Windstoten tot 60 kilometer per uur zijn weer mogelijk.

Vrijdag is een wisselvallige dag met opklaringen en stapelwolken waaruit vanaf de Noordzee buien vallen. Met maxima van 4 tot 9 graden wordt het frisser, maar deze temperaturen zijn normaal voor dit seizoen. De zwakke tot matige westenwind ruimt naar het noorden.

Eerste winterse neerslag

Na een vrij koude nacht met kans op lichte vorst blijft het zaterdag droog met brede opklaringen. Het is fris met maxima van 2 tot 7 graden bij een zwakke tot matige zuidoostenwind.

Zondag tot slot lijkt de bewolking toe te nemen en bereikt een storing langzaam België vanaf het westen. Op de hoogten kan de eerste neerslag een winters karakter krijgen. Het KMI verwacht maxima van 2 graden in de Hoge Ardennen tot 10 graden aan de kust. De matige zuiden- tot zuidwestenwind ruimt ‘s avonds naar het noordwesten.

bekijk ook

Hoe ontstaat sneeuw?

Wat te doen bij stormschade?

 (red)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen