Van Quickenborne vraagt uitleg over vrijlating daders politiegeweld, Vlaams Belang wil politie meer middelen zien krijgen

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne © Belga Image

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft het parket om uitleg gevraagd over de vrijlating van de aanvallers op politiemensen bij een coronacontrole in Elsene. Hij vewacht zondag een antwoord. Ondertussen liet ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden dat geweld tegen politie onaanvaardbaar is. Vlaams Belang vindt dan weer dat de politie te weinig middelen krijgt om het geweld tegen te gaan.

In de Brusselse gemeente Elsene zijn zaterdagnamiddag drie agenten van de Brusselse lokale politie gewond geraakt bij een coronacontrole. De agenten probeerden een man op te pakken voor een identiteitscontrole, maar werden aangevallen door omstaanders. Bij het incident werden uiteindelijk drie personen opgepakt.

De minister wees erop dat de vrijlating niet betekent dat de aanvallers onschuldig zouden zijn. Als blijkt dat ze strafbare feiten gepleegd hebben, zullen ze voor de rechter verschijnen, vervolgd en gestraft worden, maakte hij zich sterk.

Van Quickenborne verwees naar het regeerakkoord waarin nultolerantie voor geweld tegen politie staat. Dat houdt in dat als er strafbare feiten gepleegd worden, de daders vervolgd, veroordeeld en bestraft worden. De justitieminister zal in een omzendbrief, die hij zo snel mogelijk wil versturen, het’opportuniteitssepo’ – waarbij het parket niet tot vervolging overgaat – schrappen, zodat de daders steeds vervolgd zullen worden.

Onaanvaardbaar incident

Voor minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) toont het voorval een gebrek aan respect voor mensen die zich dagelijks inzetten voor onze veiligheid uit den boze. ‘Ik wens de politiemensen die gisteren gewond zijn geraakt bij een coronacontrole in Elsene een spoedig herstel toe’, reageert ze op de feiten van zaterdag. ‘Het incident dat zich heeft voorgedaan is onaanvaardbaar. Geweld kan nooit getolereerd worden, en al helemaal niet als het gepleegd wordt tegen leden van de politie- of hulpdiensten.’

De minister verwijst naar de beleidsverklaring Binnenlandse Zaken waarin ‘staat dat we streven naar een nultolerantie voor geweld tegen politiemensen en andere hulpverleners’. ‘Ik engageer mij daar ook 100 procent voor.’

Dankzij de inzet van bodycams zal in de toekomst meer bewijs verzameld worden bij feiten van geweld tegen politie. Daarnaast zullen meer politiemensen uitgerust worden met een taser. En er wordt ingezet op een nauwe samenwerking met de lokale gemeenschappen, zodat ook zij strenger zullen optreden tegen dit soort geweld. ‘Ik sta in nauw contact met de verantwoordelijken van de politie om hun verdere noden en verwachtingen te horen. We gaan deze strijd samen aan’, vervolgt Annelies Verlinden.

Annelies Verlinden (CD&V)
Annelies Verlinden (CD&V)© Belga

De gebeurtenissen in Elsene illustreren voor haar dat er nog steeds mensen zijn die de coronamaatregelen niet opvolgen. ‘Gelukkig zijn onze politiemensen aanwezig op het terrein om toezicht te houden en, indien nodig, te verbaliseren’.

‘Onze ordediensten staan ook tijdens deze coronacrisis in de eerste lijn en zijn dus uiterst vatbaar voor besmetting. Zij verdienen alle steun voor hun harde werk. Het is daarom schrijnend om vast te stellen dat er nog steeds mensen zijn die geen respect hebben voor onze politiemensen’, besluit de minister van Binnenlandse Zaken.

‘Handen af van onze agenten’

Vlaams Belang reageerde ook al op de vrijlating van de onruststokers. De partij beschuldigt de federale regering ’te weinig middelen aan politie en justitie te geven om anti-politiegeweld echt aan te pakken.’ Het pleit voor beter materiaal voor de politie, en meer instrumenten en dwingende richtlijnen voor Justitie. ‘Nultolerantie moet exact dat betekenen. Handen af van onze agenten’, aldus Vlaams Belang.

De partij merkt op dat het incident plaatsvond twee dagen nadat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aankondigde om een nultolerantie in te voeren omtrent anti-politiegeweld. ‘De paarsgroene regering van premier Alexander De Croo (Open Vld) en Verlinden laat Brussel volledig in de steek’, reageren senator Bob De Brabandere, voorzitter van Vlaams Belang Brussel en Brussels parlementslid Dominiek Lootens-Stael. ‘De politie in Brussel staat onder fikse druk, maar geen enkele van de federale beloftes rond zerotolerantie en beter materiaal wordt ingevuld. De woorden van Verlinden – amper twee dagen oud – zijn hol en vals.’ De partij verwijst naar de oplossingen ze eerder voorstelde: aangepast materiaal voor gevaarlijke buurten, bodycams, stroomstootwapens en systematische vervolging door het parket.

Bianca Debaets
Bianca Debaets© Belga

Ook Brussels parlementslid voor CD&V Bianca Debaets vindt het ‘hallucinant dat sommigen nog steeds geen respect opbrengen voor onze ordediensten’. Ze is geschokt door de beelden van afgelopen zaterdagnamiddag in Elsene, waarbij politieagenten aangevallen werden door jongeren tijdens een interventie. ‘Het is altijd afwachten tot we de volledige context kennen, maar het lijkt er sterk op dat de agenten gewoon hun werk uitvoerden in het kader van de controle op de coronamaatregelen. ‘Dat iemand daarbij weigert om zijn identiteitskaart te tonen is al erg en onbegrijpelijk op zich, maar dat anderen die persoon dan komen verdedigen en de agenten fysiek aanvallen, dat is totaal onaanvaardbaar.’

De Brusselse Regering moet voor Debaets sterk inzetten op het aanpakken van deze problematiek en zo snel mogelijk oplossingen zoeken, samen met Brussel Preventie & Veiligheid, de politiezones, de gemeenten en alle andere betrokken actoren. ‘We kunnen niet langer toestaan dat er een struisvogelpolitiek gevoerd wordt, zoals al veel te lang het geval is in Brussel’, besluit ze.

Partner Content