Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Biden: Meer mensen zullen sterven als Trump overgangsproces niet in gang zet

De toekomstige Amerikaanse president Joe Biden.Beeld AFP

De toekomstige Amerikaanse president Joe Biden waarschuwt voor een ‘erg donkere winter’ en roept president Trump op het overgangsproces zo snel mogelijk in gang te zetten. Volgens Biden heeft de bestrijding van het coronavirus de grootste prioriteit. Als hij hierover de komende weken niet kan coördineren met de gezondheidsexperts van de overheid, ‘kunnen er nog meer mensen sterven’.

Biden wil niet dat er met de planning gewacht moet worden tot zijn beëdiging op 20 januari. “Dan lopen we anderhalve maand achter”, aldus Biden tijdens een persconferentie.

De Verenigde Staten zijn met afstand het zwaarst door corona getroffen land ter wereld: inmiddels zijn meer dan 11 miljoen Amerikanen besmet geweest, en per dag sterven ruim duizend van hen. Ondertussen beweert Trump dat Amerika het virus al bijna heeft bedwongen, en is het alweer “maanden geleden” dat de president aanschoof bij de taakgroep die het Witte Huis zelf in het leven heeft geroepen om corona te bestrijden, onthulde top-viroloog Anthony Fauci zondag bij CNN.

Stimuleringspakket

Joe Biden riep het Congres maandag op zo snel mogelijk een stimuleringspakket aan te nemen waarmee werknemers en bedrijven gesteund kunnen worden, die worstelen met de coronacrisis. “Miljoenen Amerikanen hebben werkuren, salarissen en banen verloren. We kunnen hen onmiddellijke steun verlenen, en dat moet snel gebeuren.”

Hij herhaalde dat het dragen van mondkapjes gestimuleerd moet worden, en richtte zijn woede op Trump en diens adviseurs, omdat zij leiders van staten als Michigan hebben aangevallen, nadat deze ondernemers verdere beperkingen hebben opgelegd om de verspreiding van het virus af te remmen. “Wat is er met die lui aan de hand?”, zei Biden. “Dit is totaal onverantwoordelijk.”