Premier Mark Rutte van Nederland.

Versoepelende maatregelen in Nederland, "gedeeltelijke lockdown" blijft wel nog gelden

In Nederland komt een einde aan een streng pakket coronamaatregelen dat 2 weken gold. Mensen mogen vanaf donderdag onder meer weer cultuur opsnuiven in theaters, musea, bioscopen en muziekzalen en weer plezier hebben in dierentuinen en pretparken. De horeca blijft wel gesloten. De "gedeeltelijke lockdown" die al eerder was ingevoerd, blijft gelden. "Het zijn kleine versoepelende maatregelen, maar ik denk dat het wellicht wat vroeg is", zegt de Nederlandse epidemioloog Ab Osterhaus in "De ochtend" op Radio 1.

De Nederlandse regering heeft kleine versoepelingen aangekondigd die vanaf donderdag zullen ingaan. Onder meer theaters, musea, bioscopen, pretparken en dierentuinen zullen allemaal weer opengaan. Ook kunnen Nederlanders weer gaan zwemmen, boeken uitkiezen in de bibliotheek en een gokje wagen in casino's.

Sekswerkers zullen in Nederland ook weer aan de slag mogen. Verder mogen thuis weer drie mensen worden ontvangen per dag in plaats van twee en ook buiten mag men weer met maximaal vier in plaats van twee samen zijn. Op bruiloften en begrafenissen mogen weer iets meer gasten komen, maximaal dertig.

Het zijn kleine versoepelende maatregelen. Maar ik zou toch proberen om de besmettingen eerst nog lager te krijgen

Epidemioloog Ab Osterhaus

Premier Mark Rutte bevestigde definitief dat de maatregelen, die op 4 november van kracht werden, eindigen op woensdag 18 november middernacht. De versoepeling houdt volgens Rutte wel in dat de eerder ingestelde beperkingen voor deze publieke gelegenheden overeind blijven, zoals afstand houden, een maximale groepsgrootte en vooraf reserveren.

Extra "boost"

Het strenge pakket coronamaatregelen dat twee weken gold, was volgens de Nederlandse regering nodig om een extra "boost" te geven aan de maatregelen die half oktober al werden ingesteld. Op die manier zou het aantal nieuwe besmettingen sneller omlaag gaan, waardoor ook de overbelaste zorg eerder meer lucht zou krijgen.

Alle overige maatregelen, die op 14 oktober ingingen, blijven voorlopig van kracht. Eet- en drinkgelegenheden blijven dus dicht, maar mogen wel afhaalmaaltijden aanbieden. Winkels sluiten uiterlijk om 20 uur, met uitzondering van supermarkten en andere levensmiddelenwinkels, en tussen 20 uur en 7 uur mag geen alcohol worden verkocht. Ook teamsporten mogen alleen op 1,5 meter afstand en met hooguit vier deelnemers.

Volgens minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge is het minstens tot 8 december wachten om te zien of ook deze laatste maatregelen kunnen worden versoepeld. Het is dus op dit moment nog niet duidelijk of er tegen de feestdagen meer versoepelende maatregelen zullen worden genomen.

"Wat we willen doen, is half december kijken of we iets meer ruimte kunnen geven als we op indicatoren zitten van niveau 2. Dat betekent tien ic-opnames (intensive care) per dag of 3.600 nieuwe besmettingen per dag. Pas dan kunnen we weer nadenken over iets van verruiming. Dat verwachten we half december. Dan kunnen we weer iets doen wat we zo graag willen." Het doel is om naar niveau 1 te gaan. Dat zal volgens de Jonge naar verwachting half januari worden bereikt, als de cijfers blijven dalen.

Is het te vroeg?

Epidemioloog Pierre Van Damme reageerde gisteren op de Nederlandse versoepeling in "De Afspraak". Hij vindt het relatief vroeg om nu al die kleine aanpassingen door te voeren. Ook omdat de druk op de ziekenhuizen en op de intensieve zorg in Nederland nog niet voorbij is, zegt hij. "Ik houd toch mijn hart vast", aldus Van Damme.

Ook de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus vindt het dubbel. "Er werd eerder al aangekondigd dat er op 19 november zulke maatregelen genomen zouden worden, maar ik denk dat het wellicht wat vroeg is", zegt Osterhaus in "De ochtend". "Het zijn kleine versoepelende maatregelen. Maar ik zou toch proberen om de besmettingen eerst nog lager te krijgen."

Luister hier naar het gesprek in "De ochtend". De tekst gaat voort onder de audio.

Osterhaus zelf was eerder al een voorstander van een kortstondige harde lockdown. "Als je kijkt naar de landen die het goed gedaan hebben, dan zijn dat de landen die een hardere lockdown hebben ingevoerd voor een aantal weken en dan geleidelijk aan alles weer hebben laten opengaan, op een gecontroleerde manier. Dan heb ik het over landen als Zuid-Korea, Signapore, Vietnam, maar ook Australië en Nieuw-Zeeland. Ik denk dat dat toch de beste strategie geweest zou zijn, zowel voor de volksgezondheid als voor de economie."

Testen en quarantaine

Mensen in Nederland die erachter komen dat ze in contact zijn geweest met een besmet persoon, kunnen zich vanaf 1 december laten testen, ook als ze geen klachten hebben, zo meldde de Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge op een coronapersconferentie. Als de test negatief is, is een quarantaine niet meer nodig, meldt de Jonge. Nu moeten Nederlanders na contact nog tien dagen in quarantaine en kunnen ze zich zonder klachten niet laten testen.

Het aandeel mensen dat zich houdt aan het verzoek om thuis te blijven, is "niet bijster hoog". De Nederlandse regering werkt nog steeds aan een quarantaineplicht, maar wil intussen ook bijvoorbeeld een "quarantainecoach" inzetten om mensen die thuis moeten blijven, te ondersteunen.

Epidemioloog Pierre Van Damme reageert op de Nederlandse versoepeling: "Ik houd mijn hart vast"

Videospeler inladen...

Meest gelezen