© Dick Demey

Al evenveel strooizout gebruikt als normaal tijdens hele winter

De strenge winterprik van de afgelopen dagen zorgt ervoor dat de strooidiensten in Limburg massaal moeten uitrijden. In een aantal gemeenten is daardoor al meer dan de helft van de voorraad strooizout opgebruikt. “We hebben nu al evenveel strooizout verkocht als normaal tijdens een hele winter”, klinkt het bij Aegten in Meeuwen, dat 80 procent van de Limburgse gemeenten van strooizout voorziet.

KSn

De winterprik van de afgelopen dagen doet de strooidiensten in Limburg overuren draaien. Daardoor slinken de zoutvoorraden in heel wat Limburgse gemeenten zienderogen. In Maasmechelen werd er de afgelopen winter al 120 ton zout uitgestrooid en is er nog 70 ton in voorraad. Ook in Genk is al een groot deel van de zoutvoorraad opgebruikt. “We hebben al 340 ton zout uitgereden en hebben nog 300 ton in voorraad”, klinkt het op de technische dienst in Genk. In Hasselt is er 150 ton gestrooid en is er nog 200 ton in voorraad. Riemst heeft al 200 ton opgebruikt en heeft nog 200 ton in voorraad. In Lommel is er tot nu toe 250 ton zout uitgereden en is er nog 350 ton voorradig.

Geen tekort

“We hebben nu al evenveel strooizout verkocht dan normaal tijdens een hele winter”, zegt Martin Aegten van het gelijknamige Meeuwense bedrijf Aegten dat 80 procent van de Limburgse gemeenten van strooizout voorziet. “Door de strenge winter hebben we vorige week een nieuwe bestelling van strooizout geplaatst. Tegen het einde van de week zal een eerste schip met een nieuwe lading zout vanuit Duitsland bij ons arriveren, zodat we weer voldoende zout kunnen leveren voor een volgende winterprik.”

Wegen en Verkeer heeft ondertussen al 26.450 ton zout uitgestrooid over de Vlaamse gewest- en snelwegen. Dat is een kwart van de totale voorraad van 108.000 ton. Van een tekort aan strooizout is er voorlopig nog geen sprake.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer