Na vliegban van bijna 2 jaar mag de Boeing 737 Max opnieuw de lucht in

Het vliegtuig Boeing 737 Max heeft van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA de toestemming gekregen om opnieuw te vliegen. De toestellen moesten twintig maanden aan de grond blijven na twee dodelijke ongevallen.

Het wereldwijde verbod om te vliegen kwam er in maart 2019 na twee vliegongevallen met de Boeing 737 Max in Indonesië en Ethiopië. Er kwamen in totaal 346 mensen om het leven bij die crashes. Het vliegverbod was de langste periode dat een Amerikaans vliegtuig niet mocht vliegen.

Uit onderzoeken bleek dat er problemen waren met het veiligheidssysteem. Door een fout in het systeem werd de neus van de betrokken vliegtuigen naar beneden gedrukt met de gekende desastreuze aflopen tot gevolg. Dat probleem zou nu van de baan zijn dankzij een update.

Niet meteen vliegen

De toestemming van de FAA betekent niet de toestellen onmiddellijk de lucht in mogen. Zo moeten de luchtvaartmaatschappijen eerst nog hun computersoftware bijwerken en de piloten opnieuw trainen.

American Airlines zal de eerste maatschappij zijn die de toestellen opnieuw in gebruik zal nemen. Ook United Airlines en Southwest Airlines hebben al laten weten dat ze wederom een beroep gaan doen op de Boeings. Die laatste maatschappij benadrukt wel dat het niet verwacht om voor het tweede kwartaal van 2021 met de toestellen te vliegen.

Ook de Belgische luchtvaartmaatschappij TUI fly heeft vier van die toestellen in haar vloot. Die liet enkele weken geleden wel weten dat het nog geen concrete plannen heeft om de vliegtuigen opnieuw in dienst te nemen.

Boeing heeft het over een belangrijke mijlpaal. ‘We zullen blijven samenwerken met regulatoren in de hele wereld en met onze klanten om het vliegtuig wereldwijd weer in dienst te laten treden’, klinkt het.

Het vliegverbod heeft de afgelopen maanden voor veel spanningen gezorgd tussen Boeing en de FAA. Die liepen zodanig hoog op dat de CEO Dennis Muilenburg vorig jaar het bedrijf verliet.

Meer