Premier Mark Rutte versoepelde een beetje maar vraagt nog geduld voor grotere vrijheden
Volledig scherm
PREMIUM
Premier Mark Rutte versoepelde een beetje maar vraagt nog geduld voor grotere vrijheden © ANP

Nederland versoepelt: mogen wij nu naar de Efteling? Of inkopen gaan doen over de grens? En waarom liggen daar zoveel minder mensen in het ziekenhuis dan bij ons?

Nederlanders mogen weer naar de bioscoop, een museum of een pretpark. De winkels zijn nooit gesloten geweest en een mondkapje is nog steeds niet verplicht. Alleen de horeca blijft nog dicht. Al bij al zijn de regels in ons buurland soepeler en is er veel meer mogelijk. Hoe komt dat? Welke grote verschillen zijn er tussen de Lage Landen? En kunnen wij nu ook meegenieten van de grotere vrijheden in Nederland?

60 reacties

  • Ben Haest

    3 jaar geleden
    @joke, als België niet voorkomt in de rangschikking beste zorg is het omdat de rangschikking is gebeurd op basis van slechts 20 landen en niet van alle landen. België was niet opgenomen in dit onderzoek. het aantal ziekhuisbedden per 1000 inwoners ligt 20% hoger in België dan in Nederland. Het aantal bedden op IC is dubbel zoveel in België dan in Nederland. Op Universiteit Antwerpen zitten tientallen nederlanders die geneeskunde of dierengeneeskunde studeren omdat er geen plaats is in NL!
  • Patrick Bertrand

    3 jaar geleden
    Wanneer gaan de winkels in België terug open? Dan hoeven we niet naar Nederland te gaan
  • Joke Van Kalmthout

    3 jaar geleden
    Hoewel NL meer geld aan gezondheidszorg uitgeeft dan B is de kwantiteit de laatste jaren behoorlijk afgeschaald, waardoor er hier en daar wachtlijsten ontstaan. B heeft daarentegen een overcapaciteit. Om deze leegte op te vullen ontvangen Belgische ziekenhuizen maar al te graag betalende Nederlandse patiënten die in eigen land niet willen wachten. 
  • Peter Franckaert

    3 jaar geleden
    Joke , joke toch....als Nederland dan toch de beste zorg heeft , waarom liggen de ziekenhuizen in Brugge , Gent , Eeklo enz....daar vol met Nederlanders . Ik heb het dan over post- Corona tijden . Meer dan de helft van mijn familie woont in Nederland....daar hoor je toch een ander verhaal . De zorg loopt daar via particuliere verzekeringen . Als je in Nederland te weinig kans hebt op herstel...word je gewoon geweigerd . Geen behandeling , dus komen ze naar België .
  • Joke Van Kalmthout

    3 jaar geleden
    Als Vlaamse woon ik al jaren in NL. In de reacties hier lees ik de fabeltjes die in mijn geboorteland over NL de ronde doen. Omdat voor sommige Belgen Googlen kennelijk onbekend is, heb ik dat voor ze gedaan. NL staat in de wereld top tien van beste gezondheidszorg en zorgstelsel. B komt daar niet in voor. NL heeft twee ziekenhuizen in Europese top tien beste ziekenhuizen. B niet één. NL heeft al jaren het beste pensioenstelsel ter wereld. B staat op plaats 16. Need I say more?