Direct naar artikelinhoud
NederlandCoronacrisis

Nederland versoepelt alweer, ‘maar blijf als Belg vooral weg’

Shoppen in de Kalverstraat in Amsterdam. De winkels zijn nooit dichtgegaan in Nederland.Beeld AFP

Onze noorderburen mogen weer naar de bioscoop, een museum of een pretpark. De winkels zijn nooit gesloten geweest en een mondmasker is nog steeds niet verplicht. Alleen de horeca blijft nog dicht. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen?

In Nederland worden de coronateugels gevierd. Alle theaters, bioscopen en concertzalen gaan weer open, maar er mogen maximaal 30 toeschouwers aanwezig zijn. Ook pretparken, musea, zwembaden en buurthuizen mogen weer bezoekers ontvangen. Er moet wel gereserveerd worden. Missen en openluchtconcerten blijven verboden en de horeca blijft dicht. Hotels zijn nog steeds open en mogen in hun restaurant eten serveren aan hun gasten.

Het gaat beter bij onze noorderburen, maar het virus blijft sterk aanwezig en daarom blijft de horeca ook nog dicht en mag er geen publiek aanwezig zijn bij sportwedstrijden. De cijfers van het RIVM – de tegenhanger van Sciensano – gaan in dalende lijn, zoals bij ons. De voorbije twee weken waren er 527 nieuwe gevallen per 100.000 mensen (bij ons: 721). Daarmee staat Nederland op de 17de plaats in de Europese Unie (wij: 10de plaats). Een week geleden bekleedde Nederland nog de 10de plaats (wij: 3de plaats). Beide Lage Landen zijn dus aan een beweging in de goede richting bezig.

Op dit moment zijn in Nederland 2.146 mensen met Covid-19 opgenomen (bij ons: 6.264). Van hen liggen er 576 op intensieve zorg (bij ons: 1.359). Nederland kan de capaciteit indien nodig opschalen tot 2.000. Nederland telt dus minder dan de helft van de patiënten op intensieve in België, terwijl het bijna 6 miljoen meer inwoners heeft.

Intensivist Geert Meyfroidt (UZ Leuven) zei eerder al dat België mogelijk genereuzer patiënten opneemt dan andere landen. Ook biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven) denkt in die richting: “Ze hebben minder hospitaalcapaciteit dan wij. Dan bestaat de neiging om iets conservatiever te zijn bij het opnemen van patiënten en ga je bij twijfel ook gewoon niet opnemen.” Nederland heeft 6,5 intensievezorgbedden per 100.000 mensen, in België zijn dat er 16.

Gecoördineerd

Minder patiënten, minder strenge regels: waarom kan Nederland wat hier niet lukt? “Ze hebben niet de ingewikkelde federale structuur met acht ministers van Volksgezondheid die het bij ons allemaal zo moeilijk maakt”, zegt Molenberghs. “Er is eenheid van commando. Bovendien is de contactopvolging veel sneller op gang gekomen en wordt door één overheid gecoördineerd. Nederland is toch een iets groter land met een andere ruimtelijke ordening, waardoor de gemeenschappen wat verder uit elkaar liggen. Ons land is veel meer geconnecteerd en is dan nog eens een doorgangsland.

“Ik denk ook dat pendelende studenten een rol hebben gespeeld bij de verspreiding van het virus. Studenten die elke week naar huis gaan, dat is een typisch Belgisch fenomeen. In Nederland blijven de studenten wekenlang op kot. Bij ons waren ze wel mee de motor van verspreiding.” Dat was ook te zien in de stijging van het aantal besmettingen in de gemeenten rond de grote universiteiten in ons land. “Dat was te wijten aan pendelende studenten.” De teststrategie in Nederland verschilt niet van de onze. Alleen mensen met symptomen worden getest. Vanaf 1 december wordt dat uitgebreid naar mensen zonder symptomen.

Tien dagen quarantaine

Aan de Nederlandse versoepelingen hebben wij niets. Alle niet-noodzakelijke reizen naar Nederland worden door Buitenlandse Zaken sterk ontraden. Alle reizigers afkomstig uit België moeten na binnenkomst in Nederland tien dagen in quarantaine gaan. Vanuit België naar Nederland reizen om te feesten, boodschappen te doen of een dagje naar een pretpark te gaan, is dus niet mogelijk.

Er zijn geen grenscontroles, maar de burgemeesters van de Nederlandse gemeenten in de grensstreek roepen de Belgen wel op in eigen land te blijven. Daarom ook werden aan de grensovergangen negen digitale borden gezet met de tekst ‘De grens over? Alleen voor noodzakelijke reizen’. De burgemeesters in de grensstreek hebben gezegd dat er geen controles komen, zoals dat tijdens de eerste golf wel gebeurde. Ze rekenen op het gezond verstand van de mensen.