Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Rapport: ‘Australische elitetroepen pleegden 39 moorden in Afghanistan als ontgroeningsritueel’

De bevelhebber van het Australische leger, Angus Campbell.Beeld EPA

De Australische Special Forces hebben tijdens het Afghaanse conflict minstens 39 Afghaanse gevangenen of burgers onrechtmatig gedood. Ze moesten dat doen van hun oversten, als een soort ontgroeningsritueel. Dat blijkt uit een vier jaar durend onderzoek naar vermeende oorlogsmisdaden door de elitetroepen. Angus Campbell, de bevelhebber van het Australische leger, biedt zijn ‘oprechte excuses’ aan het Afghaanse volk aan. 

en

Jonge soldaten van de elitetroepen moesten van hun leidinggevende een burger om het leven brengen als een soort ontgroeningsritueel. In sommige gevallen zou het gaan over iemand de keel oversnijden. Achteraf zouden ze hebben opgeschept over hun daden, en een dodenteller hebben bijgehouden. Om de werkelijke toedracht te verdoezelen zouden de verantwoordelijken een gevecht hebben geënsceneerd.

Volgens de generaal brengt het rapport een “beschamend verhaal” van een “egocentrische krijgscultuur” aan het licht. 

Het onderzoeksrapport schetst voorts een klimaat van “een giftige competitiviteit binnen het Special Air Service Regiment (SAS)”, wat er volgens Campbell toe leidde dat sommige troepen “een loopje namen met de regels of deze negeerden”.

Zo'n 25 militairen zouden bij de moorden op gevangenen, boeren of andere burgers betrokken zijn geweest. “De inspecteur-generaal heeft bevonden dat er geloofwaardige informatie is die bewijs geeft voor 23 incidenten, waarin 39 personen op onwettige wijze zijn gedood door 25 militairen, voornamelijk van het Special Air Service Regiment”, aldus Campbell.

Excuses

Campbell bood intussen namens het Australische leger zijn oprechte excuses aan de Afghaanse bevolking aan. “Aan het volk van Afghanistan bied ik namens het Australische leger, oprecht en zonder terughoudendheid excuses aan voor misdaden door Australische soldaten”, klonk het. Ook beval de generaal tot slot een vervolging wegens oorlogsmisdaden aan.

Een week geleden benoemde premier Scott Morrison al een speciaal aanklager om onderzoek te doen naar vermeende oorlogsmisdaden door Australische militairen in Afghanistan die tussen 2005 en 2016 gepleegd zouden zijn. De inspecteur-generaal van de Australische defensiemacht onderzocht sinds 2016 beschuldigingen van oorlogsmisdaden door de Australische troepen in Afghanistan.

Vandaag zal een bewerkte versie van het rapport worden vrijgegeven aan het publiek.

De bevelhebber van het Australische leger, Angus Campbell, biedt zijn excuses aan aan het Afghaanse volk.Beeld AP