Direct naar artikelinhoud
Coronavaccin

Pfizer dient verzoek in voor versnelde goedkeuring van coronavaccin

Pfizer dient verzoek in voor versnelde goedkeuring van coronavaccin
Beeld AFP

De Amerikaanse farmareus Pfizer en het Duitse biotechnologiebedrijf BioNTech zullen vandaag een verzoek voor de noodprocedure indienen bij het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap (FDA). Op die manier wil Pfizer zijn coronavaccin vervroegd op de Amerikaanse markt brengen. Het is de eerste aanvraag ter goedkeuring van een coronavaccin in de Verenigde Staten.

en

Video wordt geladen...

Als deze noodprocedure wordt goedgekeurd zou het bedrijf reeds in december alvast de eerste vaccins kunnen leveren, zo zei CEO Ugur Sahin.

“Als alles zonder problemen verloopt” kan het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) het vaccin, net als dat van concurrent Moderna, “al in de tweede helft van december” voorwaardelijk toelaten, zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen na overleg met de regeringsleiders en staatshoofden van de EU over de coronacrisis. Maar aanvankelijk zullen er wel hele kleine hoeveelheden van het vaccin beschikbaar zijn, waarschuwt ze. “De grote aantallen komen pas later.” Volgens Von der Leyen staat het EMA in permanent contact met zijn Amerikaanse tegenhanger FDA.

Twitter bericht wordt geladen...

Efficiëntie van 95 procent

De aanvraag werd algemeen verwacht, nadat de bedrijven eerder deze week hadden bekendgemaakt dat hun kandidaat-vaccin (BNT162b2) tijdens klinische proeven bij 44.000 vrijwilligers voor 95 procent doeltreffend bleek om Covid-19 te voorkomen. Volgens de definitieve resultaten werkt het Pfizer-vaccin in 95 procent van de gevallen.

Het vaccin haalt ook in de groep 65-plussers nog een effectiviteit van 94 procent. “Dat is bijzonder goed nieuws, omdat zo’n grote werkzaamheid bij ouderen allesbehalve evident is”, zegt viroloog Johan Neyts (KU Leuven).

“Net zoals de botten en spieren van oudere mensen wat minder goed willen meewerken, functioneert ook hun immuunsysteem minder. Het gevolg is dat vaccinaties vaak minder goed aanslaan. Dat is onder meer het geval bij de vaccins tegen het influenzavirus (de griep, red.).” Het Pfizer-vaccin wordt onder meer geproduceerd in Puurs.