N-VA biedt regeringspartijen wisselmeerderheid aan om kernuitstap te annuleren

De grootste oppositiepartij N-VA wil de meerderheidspartijen die tegen een kernuitstap zijn steunen door er samen tegen te stemmen. Dat zegt voorzitter Bart De Wever zaterdag in ‘De ochtend’ op Radio 1.

De huidige regering heeft in haar regeerakkoord de ambitie gezet om tegen 2025 uit kernenergie te stappen. Maar volgens De Wever zijn zo goed als alle partijen daartegen. ‘Ze laten zich gewoon inpakken door Groen’, klinkt het. ‘Toen ik tijdens de vorige onderhandelingen voorstelde om de kerncentrales open te houden had ik na drie seconden een akkoord. Ik denk dat de andere partijen nu van hun stoel zijn gevallen door de handigheid van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) om zo snel te manoeuvreren. Maar het is onverantwoord, en dat weten ze.’

Daarom biedt De Wever een wisselmeerderheid aan. Dat betekent dat partijen van de meerderheid meestemmen met de oppositie om een meerderheid te bereiken tegen de andere partijen. Dat gebeurt niet zo vaak en dat heeft ook een goede reden. Zoiets kan namelijk tot een stevige breuk leiden in de regering en zelfs tot een val. In 2018 stapte N-VA zelf nog uit de regering nadat de andere partijen via een wisselmeerderheid voor het migratiepact van de VN gestemd hadden.

‘Vuilste productie na Polen’

De ambitie staat dus wel in het regeerakkoord, maar de regering beslist pas volgend jaar definitief of de kernuitstap doorgaat. Volgens De Wever redeneert Groen te dogmatisch in deze kwestie. ‘Tinne Van der Straeten kent dat dossier heel goed en toch wil ze vanuit een soort dogma die centrales sluiten. Maar daarmee gaan we naar de vuilste elektriciteitsproductie na Polen met een enorme prijsverhoging voor de consument en de bedrijven tot gevolg, en bovendien nog eens de onzekerheid of er wel elektriciteit zal zijn. Dit is zo rampzalig dat we dit te allen prijze moeten vermijden.’

CD&V reageerde bij de VRT al dat ze niet meegaat in het plan van N-VA. ‘Ik begrijp de bezorgdheid van De Wever, maar het regeerakkoord voorziet enkel de herbevestiging van de kernuitstap. Dat was al beslist beleid. En het akkoord voorziet ook, en dat is belangrijk voor ons, in november 2021 een evaluatiemoment rond de bevoorradingszekerheid en de impact op de prijzen. In die zin willen we ons houden aan dat regeerakkoord’, zegt voorzitter Joachim Coens. Sp.a en Open Vld wilden nog niet reageren.

Engie Electrabel, de uitbater van de kerncentrales van Doel en Tihange, liet al weten dat het niet meer verder investeert in het openhouden van de kerncentrales.

Meer