Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne: “Nultolerantie en lik-op-stukbeleid voor geweld tegen politie”

Vincent Van Quickenborne ©  BELGA

Vicepremier en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft in overleg met de parketten een omzendbrief uitgewerkt die werk maakt van “nultolerantie en lik-op-stukbeleid” voor geweld tegen politieagenten. Dat heeft hij dinsdag gezegd op Radio 1.

jvh
Bron: BELGA

Afgelopen zaterdag raakte een agent van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene gewond na een interventie bij een man die geen mondmasker droeg. Het is lang niet de eerste keer dat politieagenten worden aangevallen bij coronacontroles.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne beloofde vorige week al dat hij via een omzendbrief werk wilde maken van nultolerantie voor politiegeweld. Die omzendbrief is nu klaar. In die brief staat dat politiegeweld voortaan systematisch vervolgd zal worden. Bedoeling is om de “straffeloosheid tegen te gaan”. Zo verdwijnt het zogenaamde opportuniteitssepot, waarmee het parket beslist om bijvoorbeeld omwille van capaciteitsproblemen of andere prioriteiten om niet te vervolgen. Voortaan zal vanaf één dag arbeidsongeschiktheid vervolgd worden.

Daarnaast is afgesproken dat er systematisch een fysieke voorleiding zal gebeuren. Dergelijke dossiers zullen dus niet langer telefonisch afgehandeld worden. De gerechtelijke afhandeling zal ook bij voorkeur moeten verlopen via snelrecht. Zo is het volgens Van Quickenborne de bedoeling dat er binnen de twee maanden een uitspraak volgt. “Zo komen we niet alleen tot nultolerantie maar ook tot een lik-op-stukbeleid”, aldus Van Quickenborne.

De omzendbrief heeft enkel betrekking op politiegeweld. Maar volgens Van Quickenborne is het wel de bedoeling om later ook “te kijken wat er kan gebeuren voor de brandweer en andere hulpverleners”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen