Staatssecretaris Thomas Dermine (PS) in beleidsverklaring: “Meer dan 13 miljard euro extra overheidsinvesteringen tussen 2020 en 2024”

Thomas Dermine (PS) ©  BART DEWAELE

Staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine (PS) wil tussen 2020 en 2024 de overheidsinvesteringen laten stijgen met 13,1 miljard euro. Dat zei Dermine woensdag bij de voorstelling van zijn beleidsverklaring in de Kamercommissie Economie.

Bron: BELGA

De staatssecretaris maakt zich sterk dat het herstelplan dat ons land van Europa klaar moet hebben op 30 april er zonder vertraging komt.

Als staatssecretaris van Relance is het aan Dermine om de strategie uit te tekenen die ons land na de coronacrisis uit het economische dal moet halen. Hij is daarvoor volop bezig met een herstel- en investeringsplan, in overleg met de gemeenschappen, gewesten en het lokale beleid. Woensdag lichtte hij een en ander toe in de Kamercommissie (Economie).

Dermine wil onder meer de overheidsinvesteringen opschroeven. “Het is geen geheim dat ons land wat dat betreft achterop hinkt ten opzichte van andere landen”, zei hij. Het Europees gemiddelde ligt op 3 à 3,5 procent van het bbp (de totale productie van goederen en diensten, red.). België ligt daar zowat een procent onder. “De ambitie van de regering is om de overheidsinvesteringen van 2,6 procent vandaag naar 3,5 procent van het bbp te brengen tegen 2024. Dat betekent een stijging met 13,1 miljard tussen 2020 en 2024.”

België maakt aanspraak op Europees geld: 5,15 miljard

Komt financieel ook handig van pas; de centen die Europa vrijmaakt voor relance. België kan aanspraak maken op 5,15 miljard euro subsidies van het Europese herstelprogramma. Maar daarvoor moet ons land tegen ten laatste 30 april 2021 een duidelijk plan klaar hebben. En ook daar hinkt België achterop. Waar veel landen al een paar maanden bezig zijn met de uitwerking, kwam het startschot in ons land er pas bij de start van de nieuwe regering op 1 oktober. Maar Dermine is er van overtuigd dat het plan er op tijd zal liggen. “We werken nu heel snel om die achterstand in te halen. De laatste weken zijn intensieve inspanningen geleverd”, zei Dermine, die het had over een “constructieve dialoog”.

Het plan voorziet investeringen in vijf domeinen: vergroening, digitalisering, mobiliteit, solidariteit en productiviteit. De socialistische staatssecretaris haalde woensdag onder meer het klimaatakkoord van Parijs, de uitrol van 5G en extra investeringen in het spoor en de gezondheidszorg aan. De betrokken werkgroepen zitten deze week al bijeen.

Wat betreft de werkmethode voor de opmaak van het plan, die maandag door het overlegcomité werd goedgekeurd, staan drie zaken centraal: transversaliteit, inclusiviteit en transparantie. Dermine wil dat het een transparant proces wordt in overleg met alle actoren, zei hij woensdag.

“Ons herstelplan moet het mogelijk maken om de maatschappij van morgen vorm te geven. De bedoeling is de veerkracht van onze samenleving verhogen, gezien de grote economische en ecologische uitdagingen”, zei de staatssecretaris. “We zitten echter nog in het hart van de crisis vandaag. Het beste herstelbeleid bestaat er op dit moment dus nog altijd in om de gezondheidsmaatregelen na te leven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen